АКТУАЛЬНО

Уперше в УГКЦ відбудеться паломництво медичних працівників до храму Святого Пантелеймона, що на Івано-Франківщині

Четвер, 05 вересня 2013, 12:27
«Моє милосердя змінює все» − під таким гаслом 28 вересня відбудеться перша Всеукраїнська проща медичних працівників до храму Святого Пантелеймона, що у с. Шевченкове на Івано-Франківщині. Паломництво відбудеться з благословення Архиєпископа і Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира (Війтишина) з ініціативи Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я.

Паломництво розпочнеться Архиєрейською Божественною Літургією об 11.00. У програмі передбачені також розважання на духовно-етичні теми за участю о. д-ра Володимира Лося, о. д-ра Івана Січкарика та о. д-ра Ігоря Бойка, а також робота в групах.

Додамо, що паломництво медичних працівників саме до храму Святого Пантелеймона відбувається невипадково, адже ранньохристиянський великомученик Пантелеймон, за фахом лікар, був великим цілителем.

З питань участі в прощі звертайтеся за номерами телефонів голів єпархіальних Комісій УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я, які розміщені на сайті zdorovia.ugcc.org.ua.

Департамент інформації УГКЦ

 

Додаток

Неперевершеною і найхарактернішою пам’яткою архітектури княжого Галича кінця ХІІ століття, що збереглася до наших часів, є храм Святого Пантелеймона. Він знаходиться за три кілометри від сучасного міста, на Виноградній горі Залуквянської височини в селі Шевченкове, недалеко від того місця, де Лімниця впадає в Дністер.

Будівництво храму було закінчено 1194 року. Фундатором його виступив галицько-волинський князь Роман Мстиславич, який на честь свого діда, київського князя Ізяслава, християнське ім’я якого Пантелеймон, збудував цю церкву.

З другої половини ХІІ ст. тут був осідок єпископів Київської митрополії, а пізніше (з 1304 р.) – Галицької. Після захоплення Галичини Польщею церква була переосвячена в катедральний собор для католицького архиєпископства (приблизно у 1344 р.). Тоді вона отримала назву "костел Святого Станіслава". Після перенесення архиєпископства з Галича до Львова храм став занепадати і в 1595 р. король Сигізмунд ІІІ передав його у власність монастирю Ордену св. Франциска у Галичі.

Пам’ятка зазнавала неодноразових значних пошкоджень, але найбільшої – під час гарматного обстрілу 1915 року.

У ХХ ст. храм кілька разів реставрували. Остання реконструкція завершилася в 1998 році. Сьогодні це діючий греко-католицький храм, екстер’єр та інтер’єр якого наближено до первісного вигляду.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next