АКТУАЛЬНО

В УКУ освятили оновлену архівну кімнату Інституту історії Церкви

Понеділок, 29 листопада 2021, 11:45
24 листопада відбулося посвячення оновленої архівної кімнати Інституту історії Церкви за участі жертводавиці та приятельки Українського католицького університету з Торонто Христини Цурковської.

Оновлене приміщення назване на честь отця Мар’яна Цурковського – священника, що народився у Стрию, але змушений був емігрувати до Канади, де продовжив свою душпастирську діяльність. По завершенню Другої світової війни, священник переїхав до Польщі, а звідти –  до Німеччини, згодом у Францію. Опинившись у місті Страсбург, він служив в одній із місцевих парафій і допомагав біженцям з України.

Отець Мар’ян мав велику колекцію книг, деякі з них, як і інші особисті речі: валіза, з якою їздив по парафіях Торонто, Євангеліє – зберігаються в Інституті історії Церкви. Не втратити пам’ять про свого родича та інших священників зі Львівщини, які були змушені виїхати з України, історикам УКУ допомагає жертводавиця з Канади Христина Цурковська. Саме завдяки її сприянню коштом Фонду ім. о. Мар’яна і д-ра Романа Цурковських в Інституті історії Церкви вдалося провести оновлення архівної кімнати. Зараз тут розміщена система мобільних стелажів, нові меблі та інший інвентар, що робить архів зручним і доступним у користуванні. Крім того, Фонд уже багато років підтримує проєкти дослідників УКУ. 

Христина Цурковська зізнається, що бачила свого родича о. Мар’яна Цурковського лише один раз у житті, але його історія дуже вплинула на неї. Саме тому вона продовжує всіляко допомагати у дослідженнях та збереженні історичних відомостей про батька свого чоловіка та інших духівників.

«Наш Фонд підтримує Інститут історії Церкви УКУ, бо бачимо, що тут науковці роблять велику справу. Останніми роками я приїжджаю сюди часто. В Україні, і Львові зокрема відпочиває моя душа. Я була народжена в Казахстані та багато років прожила в Польщі, навіть не підозрюючи, що є українкою. Я радію, що маю змогу повертатися до своїх витоків і допомагати. Нарешті в цій архівній кімнаті вдалось обладнати зручне і безпечне місце для зберігання цінних документів. Тепер науковцям працюватиметься тут ще краще», – каже Христина Цурковська.

Проректор УКУ, директор Інституті історії Церкви о. Олег Турій зазначив, що Інститут був першим зеренцем, посіяним його засновником владикою Борисом  Ґудзяком з надією втілити в Україні ідею митрополита Андрея Шептицького і патріарха Йосифа Сліпого про католицький університет. «По сьогодні тут плекається пам’ять про наших мучеників та ісповідників віри: як тих, що жертовно загинули, так  і тих, що прожили своє життя достойно, незалежно від того куди доля їх закинула. Ми вдячні, що їхні нащадки, які відчувають зв’язок з рідною землею і нашою історією, у видимий спосіб це засвідчують і нас підтримують. Дякуємо пані Христині, за те, що зараз ми маємо нагоду працювати в кращих умовах. Заохочуємо дослідників користати з цих скарбів, щоб вони проростали у вигляді видань, публікацій і живого слова, якого наше суспільство так потребує».

Ректор УКУ о. Богдан Прах також зазначив: «Ми вдячні пані Христині Цурковський і її родині за довголітню співпрацю, дружбу і підтримку для нашого університету та Інституту історії Церкви. Тішимося і дякуємо Богу, що Дух Святий спливає на таких чудових людей і дарує, в пам’ять про о. Мар’яна, такі великі ласки, які з ваших рук отримуємо».

Колекцію архіву під час освячення поповнив завідувач кафедри літургійних наук УКУ д-р Тарас Шманько. Він передав антимінс (біла, хустина, на якій зображене мертве тіло Спасителя, покладине в гріб. Без цього богослужбового атрибута не відправляють Літургії, – ред) з підпільної Церкви, в якому збереглися мощі святих. Окрім того присутні змогли оглянути невелику колекцію картин, книжок та інших матеріалів відомого активіста боротьби за легалізацію УГКЦ Йосифа Терелі, яка буквально напередодні надійшла до Архіву Інституту історії Церкви також із Канади завдяки старанням д-р Дарії Даревич від Ольги Даниляк та Юрія Москаля.

За словами Олега Турія, чимало архівних документів Інституту вдалося перенести в електронний формат. «Багата колекція документів, споминів, світлин дозволяє студентам працювати над дипломними роботами. Вже написано кілька докторських праць на їх основі. Ці матеріали цікаві не лише для істориків чи богословів, а й філологів, культурологів, психологів».

Довідка:

Інститут Історії Церкви – недержавний науково-дослідний заклад, що був створений у Львові в 1992 році випускником Гарвардського університету д-ром Борисом Ґудзяком для реалізації наукового проекту «Образ сили духу: жива історія підпілля Української Греко-Католицької Церкви».

В основу діяльності Інститут історії Церкви було покладено методику «живої» або «усної» історії – збирання й наукового опрацювання спогадів очевидців про насильницьку ліквідацію УГКЦ атеїстичною радянською владою і релігійне життя її вірних, духовенства та ієрархії в катакомбах.

Інститут став осередком праці з відродження Львівської Богословської Академії (1994), згодом реорганізованої в Український Католицький Університет (2002), структурним підрозділом якого він є дотепер.

Відділ інформації УКУ


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next