АКТУАЛЬНО

У гарнізонному храмі у Львові завершився процес реставрації фресок авторства Франциска Екштайна

Четвер, 11 листопада 2021, 11:51
10 листопада 2021 року в гарнізонному храмі Святих верховних апостолів Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11) відбувся брифінг з приводу завершення реставрації фресок 1740 року авторства Франциска Екштайна на склепінні центральної нави храму.

Про подію розповів настоятель гарнізонного храму о. Тарас Михальчук. За його словами, унікальність фресок у тому, що автентичний підпис автора, збережений на склепінні, датується 1740 роком і первинний шар розписів зберігся, незважаючи на кілька перефарбувань і руйнування склепіння, зокрема під час Другої світової війни.

Відновлення фресок Франциска Екштайна – це найбільший міжнародний реставраційний проєкт України, що тривав сім років за кропіткої праці двадцяти українських та польських реставраторів під керівництвом доктора Павла Болінського. Площа фресок – 1300 кв. м. Зруйновані елементи розписів було відновлено стараннями дослідників. «Завдяки тому, що є архівні світлини в європейських бібліотеках, нам вдалося відновити ці втрачені елементи. Крім того, команда реставраторів подорожувала по Європі, по всіх храмах, де свого часу працював Франциск Екштайн. Вони бачили його стиль, його почерк, і це дало таку змогу абсолютно професійно підійти до реставраційних робіт і зробити все якнайкраще», – розповів настоятель храму.

Головне досягнення реставрації – відновлення фресок саме в автентичному вигляді. Отець Тарас Михальчук наголосив на особливості самого стилю митця: «Важливо зазначити, що вже на той час про Франциска Екштайна говорили не лише як про того, хто розписує храми, а і як про архітектора. Властиво, ми це відчули, тому що фрески розміщені на висоті 26 метрів – і якщо ми є внизу, то можемо досконало бачити весь сюжет. Це означає, що вже станом на тоді був використаний так званий сьогодні 3D-формат, і що унікально – впритул фрески мають для нас дещо незвичний вигляд, але якщо ми дивимося знизу, то все бачимо прекрасно і можемо відчитати сюжет. У сюжеті фресок закладено життя покровителів цього храму – святих апостолів Петра і Павла».

За час реставрації використали 38 тонн риштувань – 3390 кв.м, та було витрачено понад 20 млн гривень. Реставрація відбулася за підтримки міжнародних партнерів, зокрема Міністерства культури Польщі та інституту «Полоніка», а також за сприяння Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради і фінансової підтримки жертводавців храму.

Після досліджень перший етап реставрації фресок над пресвітерієм (святилищем) храму (300 кв.м) було розпочато у липні 2015 року. Стараннями тодішнього настоятеля храму о. Степана Суса (сьогодні єпископа УГКЦ) процес реставрації скоротили до двох етапів; відтак у 2018 році розпочався другий етап, який охопив понад 1000 кв.м. Таким чином реставрацію розпису буде приурочено до десятиліття відкриття для вірних храму Святих апостолів Петра і Павла. 10 листопада 2021 року розпочинається демонтаж риштувань, а 2 грудня в рамках святкової конференції фрески урочисто відкриють.

«Така якісна реставрація – це добрий приклад для наслідування, і всі наукові напрацювання, які відбулися впродовж цих років, також будуть використані уже на десятки років, і багато реставраторів в Україні зможе з цього скористати», – зауважив настоятель храму і додав, що за сприятливих погодних умов до кінця року може також завершитися і процес реставрації фасаду, що здійснюється за підтримки міжнародних партнерів, зокрема через європейський досвід реставрації каменю.

ugcc.lviv.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next