АКТУАЛЬНО

Львів’янка подарувала бібліотеці УКУ семиметрову книгу-карту світової історії

Понеділок, 29 січня 2018, 11:03
Семиметрову мапу з хронологією стародавньої, модерної та біблійної історії подарувала УКУ львів’янка Юлія Юрченко. У подяку за такий подарунок Бібліотека УКУ вручить Юлі читацький квиток.

Синхронологічна діаграма, або карта історії Адамса, графічно зображує історію людства з 4000 до н.е. і до сучасності. Карта виконана у вікторіанському стилі і має багато ілюстрацій, які унаочнюють найголовніші події. Її досить зручно використовувати для викладання та вивчення історії.

У бібліотеці УКУ довжелезну мапу розмістили на 6 мольбертах, допоки знайдуть відповідну локацію. Цю карту Юлія Юрченко побачила на сайті Amazon і відразу вирішила для себе придбати. «Планувала повісити на дві кутові стіни на рівні очей, щоб час від часу переглядати. Але ми помилилися із розміром, і ніде в помешканні не знайшли для неї місця. Досить довго вона просто лежала, поки мені спало на думку віддати її для бібліотеки УКУ. Тут до неї матиме доступ багато людей – студенти, викладачі, відвідувачі бібліотеки», – розповідає Юлія Юрченко.

Карта сформована на основі біблійної історії, яка представлена на її перших сторінках, та світової історії, яка продовжується на наступних сторінках. Багато простору на карті займають великі імперії, як-от: Вавилонська імперія, Перська імперія, Македонська імперія та Римська імперія. Великі червоні хрести на карті вказують на переслідування християн під час Римської імперії, а маленькі червоні – на хрестові походи. Червоні кола вказують на Вселенські собори. Там, де стоять знаки запитання, є невизначеність щодо достовірності подій та точності дат.

Синхронологічна діаграма починається з родоводу Адама і Єви. Після потопу, позначеного чорною лінією, діаграма ділиться на дві частини: верхня частина – продовжує генеалогічне дерево, а нижня ширша частина показує походження перших націй.

Уперше карту опублікувала пресвітеріанська місіонерка Себастьян К. Адамс у 1871 році. Пізніше тайм-лайн продовжили подіями до ХХІ ст.

Нагадаємо, Центр Шептицького  є провідним публічним простором, в якому поєднуються культура, наука та освіта. Бібліотека УКУ у Центрі Шептицького є відкритою для всіх. Тут понад 160 тис. книг, серед яких і сучасні виданні, і стародруки. Кожен може знайти те, що шукає, але, щоб потрапити до читацького залу, треба придбати читацький квиток.  

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ucu.edu.ua

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next