АКТУАЛЬНО

Блаженніший Любомир закликає до ненасильницької боротьби

П'ятниця, 31 січня 2014, 19:47
Дальший розвиток подій в Україні повинен здійснюватися абсолютно ненасильницьким шляхом. Про це Архиєпископ-емерит УГКЦ Блаженніший Любомир сказав під час запису інтерв`ю для документального проекту «Любомир».

«Це боротьба працею, діяльністю. Ненасильництво вимагає дуже поважної духовної сили, якої в нашому народі не бракує», - наголосив Блаженніший Любомир.

У відповідь на прохання сценариста проекту Лесі Харченко прокоментувати останні події в Україні Блаженніший Любомир зауважив, що до застосування зброї вдалася влада, а не народ: «Влада почала діяти у звірячий спосіб, влада показала своє правдиве обличчя, жорстоке обличчя, обличчя людей, яким все одно, аби тільки сягнути чи зберегти своє. Я сам на тих людей тепер дивлюся іншими очима, що то є звірі, то є, знаєте, бандитство першої кляси», -  констатував Блаженніший Любомир.

На думку колишнього очільника УГКЦ, опозиція не була готова до такого розвитку подій: «Я не знаю, чи вона взагалі до того має бути готовою. У кожному разі забракло проводу, людей, які б спокійно, розважено могли шукати розв’язок у дуже складній ситуації».

Водночас Блаженніший Любомир вважає, що ситуація останніх місяців багато чого засвідчила про духовний стан нашого народу: «Дуже багато добра в ньому.  Але також і багато показалося поганих рис, поганих прикмет. Потрібне дуже поважне оздоровлення нашого суспільства», -  вважає Архиєпископ-емерит УГКЦ.

Роздумуючи над подальшим розвитком подій, Блаженніший Любомир підкреслив, що такий розвиток повинен здійснюватися «шляхом ненасильництва». На думку визнаного морального авторитета, ненасильництво «не значить безділля чи слабкість.  То мусить бути дуже свідома, послідовна боротьба». На підтвердження успішності практики ненасильницьких дій Блаженніший Любомир навів приклади з історії Індії, Південної Африки, боротьби афроамериканців у США,  Чехії 1968 року. Також Блаженніший окремо згадав здійснене за участі українців у часи радянського тоталітаризму повстання в’язнів у Норильську, де боротьба відбувалася без застосування насилля.  

«Це боротьба. Тільки не фізична, не кулаками, не молотками, косами, сокирами. Це боротьба працею, діяльністю. Ненасильництво, яке вимагає дуже поважної духовної сили, якої, думаю, в нашому народі не бракує. Така сила є, але треба її трошки більше розрухати», - наголосив Архиєпископ-емерит.

На думку духовного лідера греко-католиків, подальша ненасильницька боротьба призведе до дуже поважних змін у суспільстві: «Вона [зміна. – Ред.] візьме час, легко не прийде, швидко не прийде, але вона прийде», - переконаний Блаженніший Любомир.

Нагадаємо, що  документальний проект «Любомир» -  це пов’язані між собою класичний документальний фільм та перший в Україні інтерактивний фільм у вигляді web-documentary. Співавтором та співпродюсером фільму може стати кожен,  хто відчуває духовну потребу долучитися до документальної пам'ятки про Блаженнішого Любомира.  Проект здійснюється з благословення Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука).

Переглянути перші епізоди веб-фільму та допомогти проекту власним внеском можна на сайті www.lubomyr.net. Прем`єра класичного документального фільму про Блаженнішого Любомира запланована на 24 серпня, День Незалежності України.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next