АКТУАЛЬНО

Іванофранківці звершили паломництво до головного собору Прикарпаття

П'ятниця, 14 грудня 2018, 11:43
У четвер, 13 грудня, у день Апостола Андрія Первозваного та сьому річницю заснування Івано-Франківської митрополії УГКЦ, уже втретє відбулася проща до архикатедрального і митрополичого собору Воскресіння Христового в м. Івано-Франківську на честь Блаженних новомучеників Івано-Франківських (Станіславівських) Івана Слезюка, Симеона Лукача та Григорія Хомишина.

Кілька тисяч прочан з Івано-Франківська та області зібралися в головній святині Прикарпаття, щоб спільно подякувати Богу за прожитий рік, який завершується, а також просити благословення для своїх сімей, а головне – для нашої Батьківщини. Очолив спільне моління Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин.

Щоб підготувати вірних до цієї події, упродовж тижня в архикатедральному соборі проходили реколекції на різдвяну тематику.

Роздумуючи над Божим словом, владика Володимир розповів про життя святого апостола, який, за переданнями, побував та поблагословив київські гори.

«Святий апостол Андрій кинув на руську землю зерно Христової проповіді, яке через Володимирове хрещення проросло і дало рясні плоди. Життєвий шлях апостола до кінця віків буде взірцем для наслідування кожному, хто шукає свого призначення на землі», - повчав Митрополит.

Владика наголосив на незламній вірі та живій проповіді святого, відзначаючи його особливу приязнь до нашого народу. «Зерна віри, посіяні святим апостолом Андрієм, щедро зійшли – завдяки зусиллям благовірного князя Володимира Великого Київська Русь сподобилась святого хрещення. Відтоді пам'ять апостола Андрія Первозваного особливо шанується серед нашого християнського люду», - підсумував проповідник.

Під час Божественної Літургії за ревну та жертвенну працю в Господньому винограднику судовий вікарій Івано-Франківської архиєпархії прот. Степан Балагура вдостоївся від Блаженнішого Святослава найвищої церковної нагороди – митри, яку вручив Митрополит Володимир.

На завершення святкування було зачитано Пастирський лист Митрополита Івано-Франківського УГКЦ Володимира Війтишина щодо катехизації, який усі священнослужителі повинні донести до своїх вірних цієї неділі – 16 грудня. Окрім того, Митрополит Володимир привітав усіх іменинників, Андріїв, з їхнім святом.

Після цього п. Ігор Олійник - український меценат, керівник проекту «Галицьке Євангеліє 1144 року», урочисто презентував Галицьке Євангеліє для всіх учасників прощі та подарував копію владиці. Додамо, що Галицьке Євангеліє – єдине збережене рукописне джерело, яке нам говорить про ідентичність київського християнства домонгольської доби. Воно написане тією мовою, якою проповідувалося Боже Слово в той час у Галицько-Волинському князівстві. Цікаво, що Галицьке Євангеліє датується 1144 роком. Це рік, коли ще Москви не існувало, адже офіційною датою заснування Москви є 1147 рік.

Відтак усіх присутніх благословили мощами блаженних новомучеників.

Західне бюро «Живого ТБ»


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next