АКТУАЛЬНО

Волонтери соціального служіння Карітасу Львова взяли участь у тренінгу «Самоідентифікація волонтера в Карітасі»

Четвер, 12 листопада 2015, 11:41
Тренінг «Самоідентифікація волонтера в Карітасі» проходив 8 листопада у реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви у Брюховичах з ініціативи «Карітас-Львів УГКЦ».

Його провів тренер, фахівець «Агенції європейських інновацій», кандидат економічних наук Іван Кульчицький. У тренінгу взяли участь близько 20 волонтерів соціального служіння з різних парафій Львова. У легкій і невимушеній формі волонтери вчились насамперед пізнавати себе, свої можливості, свій внутрішній потенціал, а також визначати своє місце у команді і ефективно взаємодіяти.

Передовсім розпочали з напрацювання спільних правил, які мали б діяти у спільноті. Всі зійшлись на тому, що потрібно бути чесними і відвертими, не перебивати один одного, активно слухати, бути пунктуальними, зберігати конфіденційність і якщо критикувати, то конструктивно, подаючи свої пропозиції. Потім кожен мав можливість намалювати і представити свій герб, який включав особистий девіз, найбільший успіх, 3 речі, які вдаються найкраще, слово, яке влучно характеризує особу, а також ймовірні речі, які б ми робили, знаючи, що проживаємо останній рік.

Розмірковували над справжніми пріоритетами у житті, як можна відчути вартість року, місяця, дня, години, хвилини і навіть тисячної секунди. Срібні призери олімпіад відчувають вартісність саме тисячної секунди, коли її забракне до вершини п’єдесталу.

Кожен визначив свої соціальні ролі і обговорив їх з іншими, особливо зосередилися на ефективних рисах волонтера. Які риси характеру дозволяють волонтерові бути ефективним? Визначили спільну карту таких рис, серед яких активність, комунікабельність, відповідальність, організованість, розуміння потреб, ефективна підтримка і вміння працювати. Волонтер має вміти виявляти конкретні потреби людей, для чого потрібно розпитувати і слухати.

Справжню команду об’єднує спільна ідея, цілі, повинен бути план дій. Члени команди мають мати довіру один до одного і відчувати підтримку. У команді діє синергетичний ефект. Цей ефект був продемонстрований під час практичних занять: наприклад, що можна збудувати геометричну фігуру командою із зав’язаними очима, а також втриматись без опори, що неможливо одній особі.

Іван Кульчицький порадив складати плани особистого розвитку, набування навичок, дій, а також побажав отримувати плоди від своєї праці і насолоджуватись цим.

Також учасники тренінгу взяли участь у спільній молитві, яку очолив директор «Карітас-Львів УГКЦ» о. Андрій Сенейко. У проповіді під час Божественної літургії о. Андрій наголосив на обов’язку кожного допомагати ближньому, виявляти милосердну любов і бути активними християнами.

Підготувала Любомира Бурка

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next