АКТУАЛЬНО

Владика Йосафат Говера: "Всюди є потреба і виклики - чи в галицькій парафії, чи в Луцьку, чи в Казахстані. Але всюди є і можливості"

П'ятниця, 25 червня 2021, 13:10
Всюди є потреба і виклики - чи в галицькій парафії, чи в Луцьку, чи в Казахстані. Але всюди є і можливості, і той, хто їх хоче знайти – завжди здійснить свої плани.

Тож не бійтеся, як казав папа Іван Пало II, коли його обрали на престол. З такими словами екзарх Луцький владика Йосафат Говера звернувся до учасників X спецкурсу ПМВ з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який цього року проходить у Львові.

“Часто думають, що місії – це ніби чисте поле, де все потрібно починати cпочатку. Це омана. Там є люди, часто щирі, відкриті, які хочуть своєї Церкви і до яких можна дійти, але треба шукати спосіб”, - зазначив владика Йосафат.

Він зауважив, що хоча між Луцьком і Львовом лише 130 км, служіння у цих екзархатах різниться.

“На Волині тепер греко-католики в меншості. Хоча у XIX столітті тільки в Луцькій єпархії було 1200 парафій, а у Володимирській – понад 600. Зараз у Луцьку з населенням 250 тисяч вихідців з Галичини близько 20 тисяч осіб. Але ми розуміємо, що не всі ці люди себе ідентифікують як греко-католики, - зазначив владика Йосафат. - Наші вірні до нас не прийдуть. Папа Франциск каже, що треба вийти з Церкви. Тобто йти і шукати наших вірних, щоби їх покликати до Церкви”.

Він зауважив, що на сьогодні Луцький екзархат налічує 3 деканати, 3 монастирі і Згромадження сестер Божого провидіння.

Наприкінці зустрічі владика Йосафат запросив семінаристів приїхати до Луцького екзархату, щоб на власні очі побачити умови та особливості служіння священників УГКЦ на цих теренах. “Ми вас чекаємо. Хто хоче на Волинь – можете вже зголоситися. Тим більше зараз курортний сезон – можна поїхати на Шацькі озера. Тож користайте з нагоди”, - пожартував єпископ.

pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next