АКТУАЛЬНО

Владика Борис (Ґудзяк): «Наше життя можливо так само змінити, як колись князь Володимир Великий змінив був своє»

Четвер, 28 липня 2016, 16:14
Святкуючи цю знаменну подію, задумаймося над радикальними змінами, що їх зазнало життя Володимира після того, як він прийняв Христа. Язичник, кривавий завойовник, власник величезного гарему, після Хрещення князь стає християнським правителем – будує церкви, розвиває культуру, відпускає своїх наложниць, скасовує смертну кару.

Про це роздумував владика Борис (Ґудзяк), єпископ Єпархії святого Володимира Великого в Парижі для Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії, у своєму листі з нагоди свята Cвятого рівноапостольного князя Володимира Великого.

Єпископ відзначив, що ми не маємо щоденника Володимира і достатньо джерел, щоб чітко відчитати, зрозуміти, що він переживав тисячу років тому, як саме відбулося його особисте навернення. «Однак знаємо, що рішення князя Володимира стало знаменним, воно змінило хід історії. І стало передумовою нашої віри. Ми є дітьми Володимира і його Хрещення. Наша віра, наша культура, наша мова, наша молитва, розуміння біблійної історії та історії взагалі, міра часу, наші традиції – уся наша тотожність пов’язані з епохальним рішенням Володимира стати християнином. Ми не знаємо, як думав Володимир, але ми маємо у своїй історичній пам’яті факт радикальної зміни в житті людини, яка прийняла Хрещення і повірила в Ісуса Христа. І це рішення, ця віра і ця зміна впливає на наше життя досі», – вважає владика Борис.

Єпископ переконаний, що князь Володимир прийняв Христа, прийняв віру, що кличе нас на глибоку воду любові, і говорить про милосердя, про справедливість та, найважливіше, про речі, які резонують глибоко в наших душах, – ми створені на образ і подобу Божу, ми Його улюблені діти, Він хоче, щоб ми жили вічним життям.

Дітьми чи дорослими, ми також прийняли Таїнство Хрещення, прийняли Христа. «Тому задумуючись сьогодні над моментом Володимирового Хрещення і навернення, важливо зрозуміти, що і в нашому житті також можлива зміна, що і в нашій особистій історії сьогодні діє Господь. Недаремно наша Церква у цей день закликає вірних відновлювати обітниці, дані під час Хрещення, – знову і знову засвідчити свою свідому віру і підтвердити свій вибір та зміну», – мовиться в листі.

 

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next