АКТУАЛЬНО

В УГКЦ розповіли, як Церква допомагає військовим і вимушеним переселенцям

П'ятниця, 26 червня 2015, 21:10
Війна на Сході принесла багато викликів, на які Церква намагається адекватно реагувати, - це насамперед допомога військовим, вимушеним переселенцям і людям у зоні АТО. Про це заявив Голова ПМВ владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії під час прес-конференції у Львові.

"Так само, як наша Церква реагує на потреби українського мігранта, особливо сучасного, так само ми пробуємо реагувати на виклики, спричинені війною, - працювати з військовими і вимушеними переселенцями", - зазначив Владика Йосиф.

Отець Любомир Яворський, заступник Голови Департаменту Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, відзначив, що з початку проведення АТО для служіння в цій зоні було задіяно 85 священиків УГКЦ і відбулося 127 ротацій. Один місяць душпастирства військового капелана у зоні АТО коштує Церкві 70 тисяч грн. "Наші люди в діаспорі і волонтери в Україні зробили величезний внесок своїми збірками коштів. Наприклад, в Канаді відбулася акція "Врятуй життя", яку проводив Світовий конгрес українців Канади. Вони хотіли надати військову допомогу Україні, але виключно через наших капеланів. Зібрали 120 тисяч доларів, і взимку ми активно купували спальні мішки, термобілизну, форму, зимові берці і всі необхідні військовим речі. Сьогодні люди вичерпалися, надходження менші, але є різні фундації, програми і фонди, які допомагають", - зазначив отець Любомир.

Він розповів, що за допомогою одного з таких фондів було надруковано 30 тисяч молитовників для зони АТО.
На думку головного капелана УГКЦ, військовими капеланами повинна опікуватися держава. "Мусить бути створений інститут військового капеланства, а священики забезпечені формою, бронежилетами, касками. Повинні бути узгоджені їхні ротації", - зазначив о. Любомир.

Він розповів що капелани за допомогою військовослужбовців будуть церкви і каплиці на Сході у тих селах, де їх ніколи не було.

Владика Йосиф також поінформував, що УГКЦ напрацювала пам'ятки для військових - як поводитися в зоні бойових дій і як адаптуватися до мирного життя після перебування на фронті. "Нещодавно ми напрацювали "пам'ятку військовому", де написано, як він має себе поводити на фронті. Є навіть розділ, що він має робити, якщо потрапляє в полон. Церква також розробила пам'ятку, як військовому відновитися після фронту. Наші солдати сьогодні переживають посттравматичний синдром. Кажуть, в жодному разі не можна їх жаліти. Прописані певні правила, які допоможуть відновитися", - зазначив Голова ПМВ.

Експерт ПМВ Григорій Селещук, керівник програми щодо допомоги вимушеним переселенцям БО "Карітас України" розповів, що нині системною допомогою від Церкви охоплено понад 80 тисяч переселенців. "Починаючи з минулого року і дотепер сума матеріальної допомоги цим людям складає понад 8 млн євро. Церква працює як з переселенцями на Західній Україні, так і на Сході. Власне на Східній Україні відкрилося 4 нових центри для переселенців і 6 центрів по роботі з дітьми", - відзначив Григорій Селещук.

Він розповів, що на сьогодні офіційно зареєстровано 1 млн 300 тисяч вимушених переселенців, і неможливо охопити допомогою всіх, тож УГКЦ зосередилась на найбільш потребуючих - багатодітних родинах, інвалідах, сиротах, літніх людях.

"Наша мета - не тільки допомогти цим людям, а сприяти подоланню ненависті, яка, на жаль, поширена в нашому суспільстві. І долати цю ненависть можна тільки любов'ю. Ми говоримо про діяльну любов, яка несе людям допомогу. І ця любов має огортати всіх, незалежно від політичних поглядів", - резюмував Григорій Селещук.

pmv.ugcc.org.ua

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next