АКТУАЛЬНО

Українці в Угорщині вперше провели запусти перед Великим постом

Понеділок, 27 лютого 2017, 13:25
У Сиропусну неділю в українській парафі Покрови Богородиці в Будапешті відбулися запусти перед Великим постом.

День розпочався з Божественної Літургії в храмі Святого Флоріана, в якому українці в Угорщині збираються на богослужіння. На завершення молитви о. Дам’ян Габорій, священик для української громади, прочитав звернення Синоду Єпископів УГКЦ з нагоди початку Великого посту. А відтак було здійснено обряд прощення між парафіянами, в якому присутні в церкві мали нагоду перепросити одне одного.

Друга частина дня відбулася в Українському  домі, де на всіх чекала святкова програма. Захід розпочався з молитви, після якої священик розповів присутнім про масляну, яка популярна в Центральній та Східній Україні і прийшла до нас з російської традиції. «Натомість справжньою українською традицією є запусти, яку започаткували ще наші предки перед початком Великого посту. Ця практика в нашому народі була виплекана віками і допомагала українцям благоговійно війти у Великий піст. Запусти - час, коли українці востаннє гуляли і забавлялися перед Великим постом», - розповів священик.

Отець Дам’ян подякував організаторам української забави: керівнику гуртка «Калина Червона», який діє при Державному українському самоврядуванні в Угорщині Вікторії Петровській, а також ведучим святкової забави Втерковській Марії, катехитці при українській парафії, та Дячок Вірі, секретарю пасторальної ради при парафії.

Цього вечора відбулися конкурси українських пісень, загадки, різноманітні конкурси та ігри для діточок і дорослих, українські танці, банси, дискотека. У перервах гості частувалися українськими варениками з картоплею та сиром. На завершення журі святкової програми Хортяні Ярослава, представник українців в Угорському парламенті, роздавала найактивнішим учасникам українського вечора різні призи та подарунки.

За словами організаторів запустів, це вперше був проведений такий захід для української громади в Угорщині та відбувся за підтримки Державного самоврядування.

Прес-служба УГКЦ в Угорщині

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next