АКТУАЛЬНО

Для вірних УГКЦ в Ніредьгазі (Угорщина) відбуватимуться щонедільні богослужіння

Середа, 30 березня 2022, 10:00
27 березня в українській греко-католицькій громаді відбулася Божественна Літургія, після якої було прочитано молитву Акту посвяти України Непорочному серцю Марії. Святкову молитву провели отець Дам’ян Габорій з Будапешта та о. Андрій Белеканич, ЧСВВ, який духовно опікується громадою.

На завершення молитви всім присутнім було повідомлено, що відтепер щонеділі українці-греко-католики в Ніредьгазі будуть мати богослужіння рідною мовою. До Ніредьгази прибувають біженці з України, які покинули свої домівки через війну. Для них дуже важливо молитися рідною мовою.

Також о. Дам’ян заохотив вірян створити пасторальну і економічну ради, щоб краще зорганізувати життя спільноти.

«Ми зверталися до ієрархії, щоб почули наші потреби та посприяти нам в духовній опіці. Насправді нам замало Літургій два рази на місяць. Ми хочемо постійного душпастирства, щоб кожної неділі ми могли приступати до Святих Таїнств. Для нас важливо, щоб нами опікувалися священники від Української Греко-Католицької Церкви», – розповіла одна з парафіянок.

Нещодавно вірні УГКЦ, які мешкають на теренах м. Ніредьгази та околиць, звернулися з проханням до Блаженішого Святослава, угорського митрополита Филипа Кочіша і місцевого єпископа Абеля Сочки про можливість молитися рідною мовою кожної неділі. Тепер їхня мрія стала реальністю.

Довідка

21 вересня 2015 року відбулася перша Літургія для українців-греко-католиків в Ніредьгазі, яку організував отець Дам’ян Габорій з Будапешта спільно із Державним самоврядуванням українців в Угорщині і з українським самоврядуванням в Ніредьгазі. Тоді відбулася проща з іконою Матері Божої Неустанної Помочі, яка постійно перебуває в парафії Покрову Богородиці УГКЦ в Будапешті.

У 2015 – 2020 роках раз на рік отець Дам’ян відвідував з душпастирським візитом місцеву громаду.

З вересня 2020 року громадою опікується отець Андрій Белеканич із василіанського монастиря в Маріяповч.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next