АКТУАЛЬНО

У Південній Африці провели вечір пам’яті митрополита Андрея Шептицького

Вівторок, 02 квітня 2019, 13:07
У Преторії відбувся захід із вшанування пам'яті митрополита Андрея Шептицького. На події, яка зібрала українську громаду, виступив голова ПМВ владика Йосиф Мілян.

«Він мав добру освіту, мав шанси зробити чудову світську кар’єру, але захотів вступити в монастир. Вступив до отців василіан, був висвячений, став Івано-Франківським єпископом, пізніше його піднесли до Львівського митрополита», - зазначив владика Йосиф, ділячись своїми роздумами щодо життєвого шляху предстоятеля УГКЦ.

Єпископ наголосив, що митрополит Андрей – багатогранна постать, але насамперед - духовний провідник Церкви. «Він був великий гуманіст, покровитель культури, мистецтва, молоді. Як духовний лідер, митрополит спробував організувати Церкву як структуру. Він подбав про вишкіл священиків не тільки в семінаріях. В умовах неукраїнської держави від домігся від уряду заснувати богословську академію у Львові, а це було непросто. Так само долучився до створення Українського вільного університету, - відзначив Голова ПМВ і додав. - Ми, як Церква, сьогодні дбаємо, щоб його гуманістичні прояви, його подвиг визнала світова громадськість, щоби він був проголошений блаженним».

Владика Йосиф розповів про те, як митрополит Андрей рятував євреїв у часи німецької окупації. А також зупинився на двох його посланнях: «Не убий!» і «Як будувати рідну хату».

«Наша Церква завжди була державотворчою. І ми молилися, ми будували рідну українську хату, - підкреслив владика Йосиф. - Як казав митрополит: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну!»

Посол України у ПАР Тарас Кузьмич у свою чергу привітав українську громаду та гостей, наголосивши на ролі митрополита Андрея як духовного провідника українців. 

Опісля присутні переглянули фільм "Крипта", присвячений Шептицькому.

Делегація ПМВ на чолі з головою владикою Йосифом Міляном перебуває у ПАР з душпастирським візитом.

pmv.ugcc.org.ua


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next