АКТУАЛЬНО

У Литві відзначили храмове свято Священномученика Йосафата

Понеділок, 08 листопада 2021, 13:45
7 листопада 2021 року у вільнюському Свято-Троїцькому монастирі отців василіан відбулося святкування храмового свята Священномученика Йосафата Кунцевича та 30-річчя відновлення парафії Пресвятої Тройці.

Перед богослужбою пролунали привітання від дітей недільної школи литовською та українською мовами. В Архиєрейській Літургії під проводом владики Степана Суса, голови Пасторально-міграційного відділу Патріаршої курії УГКЦ, теж взяли участь Апостольський нунцій у Литві архиєпископ Петар Антуан Ражич і архиєпископ Вільнюса Ґінтарас Лінас Ґрушас. Долучилося і чимало священників з Литви, Білорусі, Естонії та України: настоятель василіанського монастиря у Вільнюсі о. Миколай Козелківський, ЧСВВ, о. Тадей Годованець, ЧСВВ, о. Миколай Микосовський, ЧСВВ; протоігумен о. Микола Козіцький ЧСВВ (провінція Покрову Пресвятої Богородиці в Польщі), протоігумен Закарпатської провінції Святого Миколая о. Франциск Онисько, ЧСВВ, о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, ігумен монастиря Святих апостолів Петра і Павла в Дрогобичі, о. Йосафат Коваль, ЧСВВ, із Жовківського монастиря, о. Михайло Лучків, ЧСВВ, парох церкви Святого Андрія у Львові, о. Євген Усошин, канцлер Курії апостольського візитатора для греко-католиків у Білорусі, і о. Роман Кіх, душпастир для українців греко-католиків в Естонії та Фінляндії.

«Ми з вами сьогодні є тут, у стінах цього храму, позначеного історією та випробуваннями, для того, щоб бути живою церквою, бути сміливими. У словах Христа і в житті святого священномученика Йосафата є щось таке, що не може бути затерте жодною ідеологією, системою, – це віра в Бога»,  ̶  зазначив у своїй проповіді владика Степан.

У величному святі взяли участь численні вірні, представники влади, зокрема Надзвичайний та Повноважний посол України в Литовській Республіці Володимир Яценківський. «Я хочу, щоб ми берегли той унікальний дух українсько-литовської єдності, який усім нашим предкам допомагав перемагати»,  ̶  сказав пан посол.

Своїми враженнями про Свято-Троїцьку церкву поділилися парафіянки Алдона Васіляускєнє, професорка історичних наук, та голова громади українців Вільнюса Наталія Шертвітєнє.

В кінці для всіх парафіян і гостей була святкова трапеза, котру благословив архиєпископ Ґінтарас Ґрушас.

Святий Йосафат Кунцевич, родом з України, як апостол єдності служив тривало Богові та людям у стінах церкви Святої Тройці, ставши світлим дороговказом для багатьох поколінь.

о. Миколай Микосовський, ЧСВВ


ТЕГИ: ПМВ, Литва
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next