АКТУАЛЬНО

Церква сприяє вирішенню проблем сирітства

Вівторок, 07 жовтня 2014, 16:23
Участю в навчально-формаційних курсах для духовенства Київської архиєпархії УГКЦ Відділ соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ розпочав серію презентацій соціальних і душпастирських програм вирішення проблеми сирітства в Україні. Ця діяльність має за мету активізувати участь священнослужителів та вірних українських єпархій УГКЦ в реалізації цих програм.

В Україні, за даними ЮНІСЕФ, 95 тисяч дітей перебувають в інтернатних закладах. Переважна більшість із них походять із соціально вразливих сімей, у яких виникла проблема зловживання алкоголем, наркотиками, поганого поводження з дітьми тощо. Утім, коли дитина втрачає сім’ю, альтернативою цьому може бути в крайньому разі інша сім’я, але ніяк не інтернат, де вона перебуває в ізольованому середовищі, що заважає її розвитку.

Тож існує нагальна потреба ознайомити ширше коло священнослужителів і вірних УГКЦ з наявними соціальними та душпастирськими програмами вирішення проблеми сирітства в Україні. Це дозволить мотивувати та мобілізувати церковні громади та суспільство в цілому для допомоги дітям-сиротам і сприятиме розвитку усиновлення та сімейних форм влаштування, популяризації найбільш ефективних видів надання допомоги дітям.

Впродовж трьох років УГКЦ співпрацює з Альянсом «Україна без сиріт», який став партнером у виконанні цього проекту. Альянс «Україна без сиріт» — це всеукраїнський рух, діяльність якого спрямована на профілактику сирітства в Україні, на влаштування дітей у сім'ї, на підтримку усиновителів та прийомних сімей, а також на об'єднання громадських, благодійних та релігійних організацій для роботи у цих напрямках.

Під час презентації наголос було зроблено на таких аспектах: духовному (дар і місія дітей в Церкві); пасторально-практичному (особливості душпастирського служіння дітям-сиротам); соціально-психологічному (поняття та види сирітства, особливості психології дітей-сиріт тощо).

У рамках цих презентацій розповідається про «Сім способів допомоги дітям-сиротам» (Молитись за дітей. Говорити на захист дітей. Підтримати фінансами служіння дітям. Стати волонтером у служінні дітям. Стати наставником для дитини. Взяти дитину в сім’ю на певний час. Усиновити дитину.), адже кожна людина, незалежно від віку, професії, фінансового положення чи стану здоров’я, може допомогти знедоленій дитині.

Повідомив о. Андрій Нагірняк

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next