АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: патріарша проща до Крилоса, нова очільниця Карітасу України, освячення «Дому милосердя» та ікона для військового флоту

Субота, 07 серпня 2021, 15:17
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (31 липня – 6 серпня 2021 року).

Патріарша проща до Крилоса

Патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Божої Матері у Крилосі, що на Прикарпатті, відбулася в неділю, 1 серпня, за участі Глави УГКЦ.

Перед початком Літургії Предстоятель освятив український національний прапор із нагоди 30-річчя проголошення незалежності України. Цей прапор згодом буде урочисто піднято на Вічевому майдані в Івано-Франківську.

У проповіді Блаженніший Святослав наголосив, що ми приходимо на прощу передусім для того, щоби приступити до Святого Таїнства Покаяння. Без сповіді, відзначив він, проща недовершена.

Під час прощі Глава УГКЦ знову поручив український народ і державу під опіку Пречистої Діви Марії, яка завжди була з нами як у тяжкі моменти – горя, кривди, руїни, нищення, сліз та плачу, так і в моменти нашого відродження.

***

Днем раніше, 31 липня, Блаженніший Святослав освятив у Галичі храм Блаженних священномучеників Станіславівських – Григорія Хомишина, Симеона Лукача та Івана Слезюка, який споруджено на Галич-горі.

У проповіді Глава Церкви зауважив цікаву деталь: Господь покликав його з Києва до Галича освячувати храм. «Тому що Київ і Галич – це та вісь, довкола якої Господь Бог творив наш народ, нашу церковно-народну історію, навколо якої будувалася вільна незалежна Україна. Цей зв’язок наявний навіть у титулі Глави нашої Церкви – Верховний архиєпископ Києво-Галицький», – відзначив він.

***

Нова очільниця Карітасу України

З 1 серпня у дію вступив Декрет Отця і Глави УГКЦ, яким Тетяну Ставничу іменувано терміном на 5 років президенткою МБФ «Карітас України».

Пані Тетяна розповіла, що через молитву й роздуми вирішила прийняти запрошення очолити Карітас.

«Найперше планую наново ознайомитися зі ситуацією в Україні, зокрема із самим Карітасом. Це – організація, яка відповіла на виклик війни, долаючи гуманітарну кризу. Завдяки своїй діяльності Карітас розрісся професійно й організаційно. Безумовно, що перший мій крок – це знайомство з людьми, які виконують благородну працю, допомагаючи людям у потребі», – сказала новоіменована президентка.

***

Освячення «Дому милосердя» в Одесі

У вівторок, 3 серпня, у с. Вапнярка поблизу Одеси Блаженніший Святослав освятив монастирську каплицю Святих мучениць Софії та її дочок Віри, Надії і Любові, а відтак «Дім милосердя», яким опікуються сестри Чернечої родини Воплоченого Слова.

У привітанні Блаженніший Святослав побажав сестрам бути мудрими жінками, які вміють вкласти добру закваску в тісто сучасної культури, щоб євангелізувати сучасний світ, сучасну родину, сучасних дітей та щоб цієї євангельської закваски ніколи не забракло в їхньому духовному житті.

Глава Церкви також побажав, щоб новоосвячена монастирська каплиця Святих мучениць Софії та її дочок Віри, Надії і Любові була місцем зустрічі з живим Христом для всіх.

Фоторепортаж з освячення «Дому милосердя» – тут.

***

Ікона Матері Божої Неустанної Помочі для військово-морських сил України

У середу, 4 серпня, Отець і Глава УГКЦ зустрівся з командувачем військово-морських сил України контрадміралом Олексієм Неїжпапою. Зустріч відбулася в Одесі у приміщенні Командування ВМС. У ході зустрічі Глава Церкви передав військово-морським силам ЗСУ автентичний список ікони Матері Божої Неустанної Помочі, оригінал якої перебуває у храмі Святого Альфонса Ліґуорі в Римі.

Глава УГКЦ запевнив командувача у глобальній молитовній підтримці військовослужбовців ВМС України з боку вірних УГКЦ, що сьогодні проживають на всіх континентах земної кулі.

«В особі Матері Божої Неустанної Помочі військово-морські сили України одержують завжди вірну підтримку та невтомну заступницю перед Божим престолом. Ми ж, як Церква Христова в Україні та на поселеннях, готові й надалі через наших капеланів спільно з іншими українськими Церквами надавати всю необхідну духовну допомогу матросам, старшинам і офіцерам українського військового флоту», – зазначив Предстоятель.

Командувач ВМС України виразив щиру вдячність за ініціативу Блаженнішого Святослава і безцінний духовний дар – ікону Матері Божої Неустанної Помочі, до якої тепер зможуть звертати свої молитви українські матроси та їхні командири.

***

Початок прощі мігрантів СамбірЗарваниця

XVI піша проща мігрантів зі Самбора до Зарваниці розпочалася у п’ятницю, 5 серпня, Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі. Звершив її владика Степан Сус. Уже другий рік через карантинні обмеження 10-денне паломництво відбувається у форматі онлайн із богослужіннями у визначених храмах на шляху прощі.

«Час прощі – особливий період у житті кожного паломника. Проща – це дорога. Ми йдемо різними дорогами, у різний час, за різних обставин, переживаючи різні виклики і труднощі. У час паломництва маємо нагоду подумати над своїм життям, більше дізнатися про самих себе. У цей час ми залишаємо повсякденні клопоти й обов’язки і подібно до Марії у сьогоднішній Євангельській історії сідаємо та слухаємо Господа. Час прощі – ще нагода подивитися на себе з боку: якою є моя віра, яким є моє християнство?», – зазначив владика Степан.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next