АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: реакція Католицької Церкви на загрозу російського вторгнення в Україну і 130-річний ювілей Йосифа Сліпого

Субота, 19 лютого 2022, 22:36
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (12-18 лютого 2022 року).

***

Реакція Католицької Церкви на загрозу російського вторгнення в Україну

У неділю, 13 лютого, під час недільної зустрічі з паломниками, зібраними опівдні на площі Святого Петра у Ватикані на проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск знову скерував свою думку до України.

«Дорогі брати й сестри, новини, які надходять із України, дуже тривожні. Ввіряю заступництву Пречистої Діви Марії та сумлінню політичних провідників кожне зусилля на користь миру. Помолімося в тиші», – закликав Святіший Отець, після чого над площею запанувала молитовна тиша.

***

Цього ж дня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового у Києві Блаженніший Святослав наголосив, що українська державність є ділом Божим, а отже є невідкличним, як і саме Христове воскресіння.

«Ми пам'ятаємо, як воскресла Україна силою благодаті Божої, відновила свою державність, свою соборність, за яку змагалися цілі покоління наших попередників. І ми знаємо, що це було діло Боже… Стоячи сьогодні в нашому Патріаршому соборі, кажемо: Боже, ті Твої діла є невідкличні так само, як Твоє воскресіння з мертвих. Подобається це комусь чи ні».

Повний текст проповіді Глави УГКЦ у неділю Митаря і фарисея читайте тут.

***

З огляду на готовність Росії атакувати Україну, єпископи УГКЦ в США, починаючи від неділі, 13 лютого, закликали вірних до триденних молитви і посту за мир в Україні.

***

Підтримку українському народу цього тижня висловив Держсекретар Святого Престолу. У понеділок, 14 лютого, кардинал П’єтро Паролін зателефонував Блаженнішому Святославу, щоб заявити про підтримку Апостольської Столиці для Католицької Церкви в Україні та солідарність з українським народом «у цей складний час ескалації конфлікту довкола України».

***

Про свою підтримку українському народу і молитву за нього цього тижня заявив і польський єпископат. Блаженніший Святослав подякував очільнику Єпископської конференції Польщі архиєпископу Станіславу Гондецькому за солідарність, виражену через звернення до священників і єпископів по всій Польщі про молитву за мир в Україні.

***

У зв’язку із загостренням міжнародної ситуації довкола України, і Єпископська конференція Італії оприлюднила звернення, у якому наголосила, що «те, що відбувається на кордоні України з Росією, турбує цілий світ». Єпископат Італії підкреслив, що турбота про мир – «відповідальність усіх».

***

Кардинал Кристоф Шенборн закликав Австрію до молитви та посту найближчими днями, щоб запобігти військовій агресії проти України та заради кращого майбутнього України.

***

У молитві за Україну під час Мюнхенської безпекової конференції (18-20 лютого 2022 року) українців запевнив і єпископ Аугсбурзький доктор Бертам Маєр.

***

До молитви і посту за мир в Україні духовенство і вірних Мельбурнської єпархії УГКЦ в Австралії, Новій Зеландії та Океанії закликав владика Микола Бичок.

***

А Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій звернулася до Президентів України та Росії з закликом до обміну всіх полонених як кроку до деескалації.

***

У середу, 16 лютого, в Україні провели День єднання. Розпочався він у Софійському соборі спільною молитвою очільників українських Церков і релігійних організації. Релігійні діячі, серед яких і Глава УГКЦ, звернулися до Всевишнього про захист України від російської агресії.

***

Цього ж дня Глава УГКЦ провів онлайн-зустріч з послами країн ЄС при Святому Престолі. Близько двох годин учасники форуму говорили про Україну та служіння УГКЦ у контексті сучасної міжнародної кризи.

Під час зустрічі Блаженніший Святослав заявив, що у цей складний для України час «принципова позиція нашої Церкви – бути зі своїм народом».

***

У п’ятницю, 18 лютого, учасники пленарної асамблеї Конгрегації Східних Церков вручили Папі Франциску заклик, присвячений Україні.

Кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, промовляючи до Святішого Отця на початку зустрічі, зазначив, що між учасниками асамблеї очолюваного ним відомства зродилося «бажання вкласти в руки» Святішого Отця «спільний заклик, який приєднується до тих», з якими Папа протягом цих тижнів «неодноразово звертався через загострення ситуації в Україні та на її кордонах».

***

Стрітення Господнє – День богопосвячених осіб

У вівторок, 15 лютого, у більшості єпархій і парафій Української Греко-Католицької Церкви відсвяткували свято Стрітення Господнього. У цей день відзначили також День богопосвячених осіб. З цієї нагоди Блаженніший Святослав привітав монахів і монахинь, наголосивши, що в умовах сучасної загрози війни, коли скоробагатьки втікають з України, саме ті особи, які дали обіт чистоти, убогості і послуху, є останньою надією свого народу.

Глава УГКЦ також розповів, що нещодавно отримав зворушливого листа від одного з протоігуменів монаших чинів УГКЦ, в якому той написав: «Що б не сталося, наше монашество завжди буде зі своїм народом».

***

Цього тижня, а саме 13 лютого, сестра Дарія Градюк, СНДМ, відсвяткувала 80-річчя богопосвяченого життя. Божественну Літургію з цієї нагоди звершив єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза у співслужінні з о. ігуменом Єремією Рибаковим та отцями василіанами місцевої спільноти.

***

Ще одна новина, яка сталася цього тижня, пов’язана зі Згромадженням сестер Пресвятої родини. 19 лютого під час Виборчої капітули сестри обрали новий уряд Згромадження. Головною настоятелькою стала с. Євфросинія Гойда.

***

130-річний ювілей патріарха Йосифа Сліпого

У четвер, 17 лютого, сповнилося 130 років з дня народження ісповідника віри патріарха Йосифа Сліпого.

З нагоди ювілею пам’ять патріарха молитвою і духовно-мистецькими заходами вшанували у рідному селі патріарха – Заздрості, в Патріаршому соборі Всокресіння Христового у Києві та інших містах України і світу.

***

130-річному ювілею патріарха Йосифа Сліпого на «Живому телебаченні» присвятили випуск програми «Відкрита Церква». Учасниками розмови були о. Іван Дацько, д-р Олег Турій та Ірина Фенно.

***

З нагоди ювілею ісповідника віри Центр досліджень визвольного руху виклав у вільному доступі документи з архівно-кримінальної справи патріарха Йосифа Сліпого.

***

Ювілеї 20-річчя архиєрейських свячень двох єпископів УГКЦ

15 лютого 20-річний ювілей архиєрейських свячень відзначив владика Степан Меньок, екзарх Донецький. З ювілеєм владику Степана особисто та від імені Синоду Єпископів УГКЦ привітав Блаженніший Святослав.

***

У четвер, 17 лютого, 20-річчя архиєрейської хіротонії відзначив владика Ігор Возьняк, архиєпископ і митрополит Львівський. Владику Ігоря також особисто і від імені Синоду Єпископів УГКЦ привітав Глава Церкви.

***

А ще:

15 лютого виповнилося 100 років з дня народження отця Василя Зінька, ЧСВВ, ієромонаха-василіанина, публіциста, вченого, відомого місіонера. З цієї нагоди у Львові презентували книжку «Робітник на Господніх жнивах», яка вийшла друком у видавництві «Місіонер».

***

Також цього тижня вийшов новий номер журналу «Патріярхат». Провідна тема першого номера «Патріярхату» в 2022 році – катехизація в УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next