АКТУАЛЬНО

#ТижденьУГКЦ: 67-ма проща до Слоутсбурга, нагородження орденом Шептицького та передача ордена капелана УСС до музею

Субота, 21 серпня 2021, 07:18
Ось головні події, які сталися в УГКЦ протягом останнього тижня (14–20 серпня 2021 року).

67-ма проща українців греко-католиків у США до Слоустбурга

14–15 серпня відбулася 67-ма Успенська проща, яку провели сестри служебниці Непорочної Діви Марії у Слоутсбурзі, штат Нью-Йорк. Це – найбільша проща УГКЦ у США. Тема цьогорічної прощі «Марія, Мати Спасителя, та Йосиф, Праведний Обручник, підтримайте нас у Божому провидінні».

У паломництві взяли участь архиєпископ-митрополит Філадельфійський владика Борис Ґудзяк, єпарх Стемфордський владика Павло Хомницький та єпарх Пармський владика Богдан Данило, з ними співслужили священники митрополії УГКЦ у США. Численні вірні традиційно з’їхалися на прощу з різних куточків країни.

Цьогорічна проща у Слоутсбурзі стала особливою нагодою привітати владику-емерита Василя Лостена, який відзначає 50-ту річницю єпископського служіння. «Не кожному священникові щастить дожити до 50-ліття священства, не кажучи вже про єпископа. Це – надзвичайно рідкісна подія і велике благословення для всієї Церкви», – зазначив у привітанні владика Павло Хомницький.

***

Нагородження Карла Андерсона орденом Митрополита Андрея Шептицького

Карл Андерсон, довголітній очільник «Лицарів Колумба», став сьомим кавалером ордена Митрополита Андрея Шептицького. Найвищу нагороду Української Греко-Католицької Церкви йому вручив владика Борис Гудзяк у США під час прощі до Слоутсбурга в неділю, 15 серпня.

«Важко знайти слова, щоби висловити вдячність за цю нагороду, названу на честь одного з великих героїчних церковних діячів ХХ століття і насправді всіх часів – слуги Божого митрополита Андрея Шептицького – доброго пастиря, який вів свою паству і беріг її не від одного, а від багатьох вовків першої половини ХХ століття. У світлі його шляхетного прикладу я приймаю орден із глибоким почуттям смирення і висловлюю велику вдячність Блаженнішому Святославу та Постійному Синоду за честь», – сказав у короткому подячному слові Карл Андерсон.

***

Глава УГКЦ передав до музею високу нагороду капелана Українських січових стрільців

У середу, 18 серпня, Блаженніший Святослав урочисто передав Національному музеї історії України у Другій світовій війні орден о. Андрія Пшепюрського, капелана Українських січових стрільців.

Нагорода представлена в експозиції «Україна. Незакінчена війна…».

«Наша Українська Греко-Католицька Церква зберегла безперервну традицію духовної опіки над українськими воїнами впродовж століть. І ми сьогодні хочемо нею поділитися. Ця безперервна тягла традиція духівництва в українських збройних силах наживо присутня в ордені, який ми сьогодні бачимо», – сказав Глава УГКЦ у слові з цієї нагоди.

Блаженніший також запросив науковців Національного музею історії України у Другій світовій війні до співпраці з Українською Греко-Католицькою Церквою у справі дослідження історії капеланства українських збройних формувань.

***

Ще одна подія, яка відбулася у цьому ж музеї цього тижня, – це відкриття українсько-америнкаської виставки «За волю України». Подія відбулася у п’ятницю, 20 серпня, за участі Глави УГКЦ.

«Ця виставка – приклад унікальної співпраці між Українською державою та громадськими й церковними інституціями в ім’я збереження нашої національної пам’яті. Кожен, хто цими днями приїде до Києва, має її відвідати», – закликав Блаженніший Святослав.

У музейній виставці вперше спільно взяли участь п’ять провідних наукових, музейних та культурно-просвітницьких українських інституцій США: Український музей і бібліотека у Стемфорді, Український національний музей у Чикаго, Український музей у Нью-Йорку, Українська вільна академія наук у США й Український історичний та освітній центр, Музей імені патріарха Мстислава в Сомерсеті.

***

Свята: Спомин освячення Патріаршого собору і Преображення Господнє

Цього тижня ми в УГКЦ святкували 8-му річницю освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві і свято Преображення Господнє за Юліанським календарем.

***

З нагоди річниці освячення собору відбулася IX Всецерковна проща до головного храму УГКЦ, а владика Йосиф Мілян поділився 10-ма думками на цю тему.

***

У свято Преображення Господнього Блаженніший Святослав звершив Архиєрейську Божественну Літургію в Патріаршому соборі, після якої освятив первоплоди, які вірні принесли до храму.

У проповіді Глава УГКЦ пояснив, що сила Божества, яка нам подається як благодать Святого Духа, не діє автоматично. Таворське світло сяє у житті кожної людини в наших життєвих обставинах лише тоді, коли ми готові слухати Бога.

«Слухати Бога, Сина Божого означає, найперше, бути готовим прийняти Його дар, світло, означає слухатися. Тобто в момент слухання змінитися, преобразитися самому, змінити свої думки, ідеї, плани, особисте життя. У той момент слухання людина зможе вповні преобразитися так, як преобразилися очі апостолів на Таворській горі», – розтлумачив духовний лідер.

І ще:

***

У суботу, 14 серпня, у Вільнюсі відбулася єпископська хіротонія Вісвальдаса Кульбокаса, призначеного Апостольським нунцієм в Україні.

***

А Папа Франциск закликав вакцинуватися проти COVID-19, зазначивши, що це дає надію на припинення пандемії.

«Щепитись вакцинами, авторизованими компетентними органами, і допомогти щепитись більшості людей – це акт любові, любові до себе, рідних та друзів, усіх народів», – наголосив Святіший Отець.

Департамент інформації УГКЦ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next