АКТУАЛЬНО

Сестри служебниці провели Успенську прощу до Слоутсбурга – найбільшу прощу УГКЦ у США

Понеділок, 16 серпня 2021, 13:06
14-15 серпня відбулася 67-ма Успенська проща, яку проводить Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії у Слоутсбурзі, штат Нью-Йорк. Темою цьогорічної прощі сестри служебниці обрали «Марія, Мати Спасителя, та Йосиф, Праведний Обручник, підтримайте нас у Божому Провидінні».
Зображення 1 / 13 Використовуйте клавіші для перегляду

Святкову Літургію в неділю, 15 серпня, очолили архиєпископ-митрополит Філадельфійський владика Борис Ґудзяк, єпарх Стемфордський владика Павло Хомницький та єпарх Пармський владика Богдан Данило, з якими співслужили священики митрополії УГКЦ в США. Численні вірні традиційно з’їхалися на прощу з різних куточків країни.

У проповіді владика Борис зосередився на суті свята Успіння. «Суть празника надзвичайно глибока. Мати Ісуса Христа, яка прийняла Божу волю і не мала первородного гріха, у своєму тілі померла, уснула. Два слова "Успіння" і "Небовзяття", які використовують у східній і західній церковних традиціях, доповнюють одне одного. Богородиця у своєму людському тілі справді померла, але померла в радості й мирі, уснула».

У проповіді проповідник сфокусувався на темі смерті, яка в сучасному світі часто табуйована. «Сьогодні ми живемо в світі, який перестає вірити у вічність і не знає, як дати собі раду зі смертю. Якщо ти і я справді віримо у вічність, то смерть не страшна. Ми покликані не боятися смерті, бо Христос увійшов у нашу людську смерть і своїм божеством розторощив її владу над нами».

Митрополит Ґудзяк зазначив, що в УГКЦ празник Успіння поширений – є багато церков, катедр, велика частина прощ відбувається саме на Успіння Богородиці.

«Ми всі повинні відійти з цього празника безстрашними. Це свято нашої вічності, до якої нас провадить Мати Божа. Вона веде нас до дому Отця, де багато кімнат і висока стеля», – сказав владика Борис. У проповіді він дав прочанам завдання – розповісти іншим про суть празника Успіння Богородиці.

Цьогорічна проща у Слоутсбурзі стала особливою нагодою привітати владику-емерита Василя Лостена, який цього року відзначає 50-ту річницю єпископського служіння. «Не кожному священникові щастить дожити до 50-ліття священства, не кажучи вже про єпископа. Це надзвичайно рідкісна подія і велике благословення для всієї Церкви», – зазначив у привітанні владика Павло Хомницький.

Митрополит Борис Ґудзяк перечислив деякі заслуги владики Лостена: «У Філадельфії владика Василь збудував дім для старших людей, який тепер є знаком нашого служіння ширшому суспільству, бо там багато неукраїнців, він був рушійною силою святкувань 1000-ліття Хрещення України-Руси і завдяки йому з’явилися мозаїки святих Володимира й Ольги в соборі Святого Петра в Римі».

Також під час прощі від імені Отця і Глави УГКЦ та членів Синоду Єпископів УГКЦ найвищу нагороду Української Греко-Католицької Церкви – орден митрополита Андрея Шептицького – вручили довголітньому главі «Лицарів Колумба» Карлові Андерсонові.

Варто зазначити, що свято Успіння Богородиці – особливий день для сестер служебниць у цілому світі, адже 27 серпня 1892 року відбулося урочисте посвячення першого дому сестер служебниць у с. Жужелі та прийняття перших шести кандидаток. «Це 129 років жертвенного служіння Богові, Його Церкві і Його людям», – зазначила с. Еліана Ільницька, новообрана провінційна настоятелька сестер служебниць у США, яка подякувала прочанам, котрі численно зібралися, і волонтерам, що допомагали в підготовці. Вона пригадала минулорічну прощу, яка відбувалася в режимі онлайн. «Сьогодні ми дуже щасливі та вдячні, що бачимо вас тут. Ми повернулися на цю святу гору, і я запрошую усіх подякувати Богові за дар нашого життя та за здоров’я наших родин», – сказала вона.

Владика Павло Хомницький, єпарх Стемфордський, подякував сестрам за те, що відважилися відкрити прочанам двері свого монастиря.

Фоторепортаж із 67-ї Успенської прощі до Слоутсбурга – тут.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами служби комунікації Філадельфійської архиєпархії
фото: Андрій Рубель

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next