АКТУАЛЬНО

Християни в різних кінцях світу моляться за мир в Україні

Четвер, 30 січня 2014, 15:31
У неділю, 2 січня 2014 року, на свято Стрітення Господнього за новим стилем, Румунська Греко-Католицька Церква єднатиметься в молитві за Україну та українців, які переживають непростий період. Про це йдеться в заклику її Глави і Отця - Блаженнішого Лучеана (Мурешана), який також скеровує слова солідарності до Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ.

«Висловлюємо нашу стурбованість перед обличчям погроз проти Української Греко-Католицької Церкви, що, як і ми, зберігає в пам’яті переслідування з приводу віри», – читаємо у повідомленні, через яке ієрарх закликає вірних висловити молитовну солідарність, приєднуючись до закликів покласти край насильству.

У листі на ім’я Блаженнішого Святослава свою солідарність та співпереживання з народом в Україні від імені Греко-Католицької Церкви в Словаччині висловив її Глава Митрополит Іван (Баб’як), який закликав своє духовенство та мирян молитися «за мирне врегулювання напруженої ситуації, за дотримування Божих Заповідей і принципів солідарності й демократії» та «щоб у цьому намірі, якщо це можливо, найближчими днями відслужили Святу Літургію або щоб до Літургії було включене прохання за мир та справедливе вирішення ситуації в Україні».

Раніше Департамент інформації УГКЦ повідомляв про лист зі словами підтримки від Президента Конференції Католицьких Єпископів Канади, у якому читаємо: «Від імені всіх єпископів східного та латинського обряду Канади запевняю український народ у тому, що ми разом із нашими вірними єднаємося з вами у молитві. Ми виступаємо за гарантії всіх прав і свобод в Україні, зокрема права на життя і гідність, свободу совісті й релігії, свободу слова і самоврядування. Ми закликаємо обидві сторони – міліцію і мітингувальників, залишатися мирними і уникати кровопролиття. Ми солідарні з вашими священиками і дияконами, які, ризикуючи власним життям, надають учасникам протесту душпастирську опіку». 

Не залишатися байдужими до подій в Україні закликав різні етнічні спільноти в Італії координатор душпастирства українців греко-католиків в цій країні о. Марко Ярослав Семеген. У листі, скерованому до Генерального директора Фундації «Мігрантес» Італійської Єпископської Конференції та 17 національних координаторів, від імені всіх українських громад, священиків-капеланів в Італії він звертається до всіх інших етнічних спільнот та їхніх капеланів із проханням молитися за мирне врегулювання ситуації в Україні. Цей заклик італійською мовою було опубліковано на католицьких інформаційних сайтах.

Уже з перших днів загострення ситуації в Україні, коли розпочалося кровопролиття, свою солідарність висловила Єпископська Конференція Польщі. «З великою стурбованістю ми спостерігаємо за боротьбою братнього українського народу, яка не може бути байдужа ні для Польщі, ні для поляків, що живуть в Україні», – ідеться в листі, який підписав Архиєпископ Юзеф Міхалік, Голова Конференції Єпископів Польщі, і в якому ієрархи запевняють про свою молитву, а також висловлюють «щирі слова співчуття батькам тих, хто у ці дні трагічно загинув».

Пригадаємо, що минулої неділі, після проказування молитви «Ангел Господній», Папа Франциск також запевнив, що молиться за Україну, за упокій загиблих та їхні родини, як також висловив побажання, щоб розпочався конструктивний діалог між владою та громадянським суспільством, і щоб у серцях людей насильство поступилося місцем духові миру та бажанню спільного добра.

Як читаємо у повідомленнях, які надходять із різних кінців світу, у молитвах за мир в Україні, організованих діаспорними та емігрантськими спільнотами українців, брали активну участь також представники ієрархії та духовенства, як також миряни місцевих Церков.

 

uk.radiovaticana.va

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next