АКТУАЛЬНО

До 75-річчя Львівського псевдособру у Броварах відкрили виставку «Немає нічого таємного, що б не стало явним»

Понеділок, 22 березня 2021, 19:40
21 березня 2021 року у парафії Трьох Святителів м. Бровари, що на Київщині, відкрили виставку з приводу сумної 75-ї річниці т.зв. Львівського собору, який оголосив про «ліквідацію» Української Греко-Католицької Церкви шляхом її «возз’єднання» з Російською Православною Церквою.

«Виставка розповідає про передумови, методи організації й перебіг цієї насильницької акції сталінського режиму та його каральних органів, що мав далекосяжні й трагічні наслідки, поламавши тисячі людських доль, а проте так і не досягнув заявленої мети – знищення непокірної Церкви в контексті повоєнної радянізації Західної України», - йдеться в повідомлені парафії у соціальній мережі.

В основі експозиції – документи й фотоматеріали з фондів Галузевого державного архіву СБУ, Державного архіву Львівської області, Львівського музею історії релігії, архіву Інституту історії Церкви УКУ, Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. Пшеничного, а також архіву Інституту історії Церкви. Вони знімають завісу фальші з дійства, що його тоталітарна безбожна влада намагалася представити як «торжество православ’я» та «повернення до віри батьків», і показують – у прямому й переносному сенсі – справжні обличчя організаторів, режисерів та виконавців псевдособору.

Виставка присвячена пам’яті всіх тих владик, священників та мирян УГКЦ, які 75 років тому не піддалися погрозам і тискові з боку влади, протиставилися маніпуляціям та підступам спецслужб і пронесли віру та вірність своїй Церкві крізь довгі десятиліття підпілля.

«Щиро дякуємо Інституту історії Церкви УКУ, а особливо доктору Олегу Турію, проректору Українського католицького університету, який уможливив перебування виставки у нашій парафії», - йдеться в повідомленні громади УГКЦ в Броварах.

Пресслужба Київської архиєпархії


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next