АКТУАЛЬНО

Про Чудотворну ікону св. Миколая Мироликійського із Крехова

Середа, 17 грудня 2014, 16:52
Чудотворна ікона св. Миколая Мироликійського є однією з найстаріших ікон Крехівської василіанської обителі. Про її походження немає якихось достовірних даних. Лише відомо, що ймовірно перші послідовники Йоіла могли принести її з Білої Русі. Одначе відомий василіанський дослідник о. Михайло Ваврик твердить, що образ св. Миколая Мироликійського Чудотворця походить ще з часів самого засновника монастиря о. Йоіла, а це перша половина XVII ст.

Відомо також, що срібні шати, якими була прикрашена чудотворна ікона св. Миколая Мироликійського три рази були здерті захланними християнами. Однак побожні миряни своїми коштами після кожного грабежу знову й знову вдягали свого могутнього заступника в ще більш цінніші шати. Сучасні срібні позолочені шати, як знак вдячності за заступництво, виготовлені за кошти отців василіан і мирян у XVIIІ ст. У 2002 р. їх зняли, оскільки вони погано впливали на стан збереження ікони. Тоді ж цю ікону й було реставровано.

Із монастирського літопису відомо, що багато ласк вимолював св. Миколай перед Всевишнім тим, які приходили до цього його Образу з вірою і молитвами, благаючи заступництва.

У 1896 р. Перемишльський єпископ Юліан Пелеш подарував Крехівському монастиреві Миро, що чудесним способом витікає з мощей св.. Миколая, які знаходяться у м. Барі (Італія).

Тривалий час, після закриття монастиря у 1649 р., чудотворну ікону св. Миколая Мирликійського переховував монах василіанин Антоній Масюк. У 1954 р., коли виникла небезпека знищення ікони, через загрозу його арешту він передав її на збереження о. Іванові Могиляку до церкви Успіння Пресвятої Богородиці, де вона знаходилася до 1990 р. 29 грудня 1990 р. чудотворний образ св. Миколая урочисто було перенесено зі Львова до Крехівської василіанської обителі.

pilgrimage.in.ua

 

ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...