АКТУАЛЬНО

Відновлена справедливість. У Надвірній встановили меморіальну таблицю в пам'ять про отця Корнилія Мандичевського

Середа, 30 червня 2021, 13:15
У суботу, 19 червня, відбулася знакова подія у Надвірній, що на Івано-Франківщині, – відкриття й освячення художньо-меморіяльної таблиці на стіні відновленого храму Благовіщення в пам'ять про отця Корнилія Мандичевського, який тут тривалий час душпастирював, й 1914 року відійшов на небеса.

Ця постать була відома й шанована, якщо до приходу «червоних освободітєлєй» 1939 року одна із вулиць міста носила його ім'я. Меморіальна таблиця повертає із несправедливого забуття ім'я о. Корнилія Мандичевського. А він, як викарбовано на таблиці, 1828 року народження, «парох і декан Надвірнянський, почесний крилошанин Станіславівської капітули. титулярний совітник консисторський комісар ординаріаторський в справах шкільництва, посол до Крайового сейму у Львові і Австрійського парламенту у Відні».

Єпископ Коломийський Василь Івасюк, який благословив меморіальну таблицю у супроводі милого звучання хорового співу статечних жіночок, потім, перед таблицею, розмірковував про життєве подвижництво отця Корнилія, що жертовно працював для простих людей, які віддячувалися йому обранням посла, долучився до наближення обнадійливої епохи політичного усвідомлення українством своєї ідентичності в другій половині ХІХ – початку ХХ століть, солідаризуючись з ідеями «Руської трійці», Івана Франка, Андрея Шептицького, особливо в питаннях української мови, її розвитку та захисту, що досі залишаються актуальними.

Владика Василь щиро дякував ініціаторам проведення акції, насамперед засновникові та почесному голові Клубу греко-католицької інтелігенції Іванові Гречку – віддавна львів’янину, але народженому у Надвірній, який згадав на схилі літ про отця Корнелія, а також чинному голові Клубу, депутатові Львівської міської ради Романові Грицевичу, котрий відзначається низкою меценатський справ, в тому числі, виготовленням меморіяльної таблиці, поїздкою львівської делегації на акцію.

Знаний поет, колишній політв’язень та член Клубу Ігор Калинець озвучив схвальне послання ректора Українського католицького університету у Львові доктора богослов’я, отця Богдана Праха. На добре слово заслуговує молодий та активний член Клубу, науковий працівник Музею історії релігії у Львові Роман Гера, котрий забезпечив організаційні клопоти.

В акції взяли учать колишні та чинні керівники міської влади, громадські діячі. Львівські посланці висловилися за повернення імені отця Корнилія Мандичевського одній із вулиць Надвірної.

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами професора Володимира Бадяка

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next