АКТУАЛЬНО

У Заздрості пройшла благодійна школа англійської мови під патронатом Товариства «Свята Софія» США

Понеділок, 17 серпня 2015, 13:43
15 серпня у Музейно-меморіальному комплексі імені Патріарха Йосифа Сліпого в с. Заздрість на Тернопільщині відбулося офіційне закриття благодійної літньої школи англійської мови для 17 дітей із родин учасників АТО, сиріт і студентів Тернопільської духовної семінарії.

Організатором та головним спонсором проекту стало Релігійне товариство українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А). Захід відбувся з благословення Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя (Семенюка).

Божественну Літургію англійською мовою відслужили викладач Тернопільської духовної семінарії о. д-р Іван Січкарик та префект семінарії о. Євген Кобильник. Відтак відбулася урочиста частина, під час якої учасники отримали дипломи закінчення курсу та пам’ятні подарунки від організаторів, а також переглянули відеохроніку подій. Слова вітання до учасників школи надіслав Блаженніший Любомир (Гузар).

Голова Представництва ТСС в Україні доцент Андрій Дида звернувся до учасників із коротким вітальним словом. Адміністратор школи Тетяна Шарко зачитала привіти від Президента римського Товариства «Свята Софія» о. Марка Ярослава Семегена, який зазначив, що «знання іноземної мови розкриває перед вами нові можливості, робить багатшим ваш духовний світ, переходить на вищий соціальний ступінь, дає змогу почувалися більш успішною людиною». У вітальному слові Голова ТСС А академік Леонід Рудницький висловив переконання, що перебування на батьківщині Патріарха Йосифа зміцнило у душах учасників курсу «віру у всемогутнього Бога, любов до нашої Церкви і нашого народу та дало вам силу й охоту жити і діяти згідно зі «Заповітом» нашого святця». Він рівно ж наголосив на тому, що «вивчати іноземні мови, особливо англійську, яка є сьогодні справді світовою мовою, це для сучасної української молоді категоричний імператив доби». Дякуючи учням за участь у літній школі, ініціатор проекту та директор школи д-р Ірина Іванкович зокрема зазначила: «Ми вдячні вам за те, що саме ви думаєте вже про організацію школи наступного року: це надихатиме нас до того, аби шукати фінансові можливості і з Божою поміччю продовжити цей проект. Кожен із вас – унікальна, неповторна особистість, яка своєю присутністю наповнила цей дім осяйним світлом Божої любові, і за це вам велике спасибі. Сподіваємося, що час, проведений на батьківщині Патріарха Йосифа Сліпого, залишиться у ваших спогадах на довгі роки. Ми усі намагалися будувати нашу школу на основах, що їх заклав сам Блаженніший Йосиф, а це наука, молитва, праця і праведне християнське життя. Нехай і надалі вони залишаються міцним фундаментом вашого подальшого життя! Великого бажайте!»

Нагадаємо, що протягом трьох тижнів 17 учасників програми віком від 15 до 20 років з Тернопільської, Донецької, Херсонської, Миколаївської, Львівської та Рівненської областей вивчали англійську мову у трьох різнорівневих групах. Лекції проводили кваліфіковані викладачі-волонтери зі Сполучених Штатів Америки: Трейсі Берг, Вікторія Шуст та екзекутивний директор ТСС А Ірина Іванкович. Молодь вдосконалювала мовні навички на багатопланових заняттях з граматики, розмовної мови, читання, розуміння зі слуху, майстерності писання. Навчання складалося із двох ранішніх та одного пополудневого блоку. Вечірні навчальні блоки включали перегляд та обговорення кінофільмів, караоке та класи з американської кухні, що їх вела професійний пекар з Бостону Трейсі Берг. Викладачі використовували не лише традиційний метод навчання за підручниками, але й вдавалися до ігрових методів із застосуванням новітніх технологій. Самі ж учасники мали можливість випробувати себе у ролі вчителів англійської мови під час «лекцій навпаки», коли у групах готували уроки на довільну тему у довільному формати – ігровому (квест), музично-поетичному та у формі презентації. Учасники програми мали неповторну нагоду спілкуватися живою англійською мовою, пізнати американську історію, культуру й традиції. Невеликі групи, прихильне, дружнє ставлення викладачів, приємна атмосфера українського Поділля сприяли продуктивному засвоєнню матеріалу.

Метою організаторів було не лише створити повноцінне англомовне середовище для молоді, а й подбати про духовний розвиток учнів. Тож свій день навчання слухачі розпочинали молитвою, відмовляли вервицю та Хресну дорогу не лише в комплексі, але й під покровом Зарваницької Богородиці, до якої здійснили паломництво 5 серпня, відслужили панахиду на могилі батьків Патріарха Йосифа. Недільні Божественні літургії  англійською мовою для учасників школи відслужив о. д-р Іван Січкарик. Протягом школи учні мали нагоду пізнати Бучач, Рукомиш, Язлівець, Золочів, Олесько, Підгірці та Збараж. Літню школу відвідали зокрема Преосвященний Михайло (Бубній), Екзарх Одесько-Кримський, Мартин Бушермюле, представник «Реновабісу», народний депутат України Микола Люшняк, директор Фундації «Справа Патріярха Йосифа» Анна Зварич.

Шляхетний почин ТСС А підтримали також Тернопільсько-Зборівська митрополія УГКЦ, Товариства «Святої Софії» в Бельгії та Римі. Зокрема, від імені бельгійського Товариства його Голова п. Петро Фірман передав на потреби школи підручники та супутні до них зошити для усіх учасників проекту. В Україні свою допомогу надав народний депутат України Микола Люшняк. Серед діаспорних організацій, які надали свою фінансову підтримку, слід відзначити Українську католицьку освітню фундацію в Чикаго, Фундацію Українського вільного університету та Апостольство молитви парафії священномученика Йосафата у Філадельфії.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

 
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next