АКТУАЛЬНО

В Парижі відбувся круглий стіл з нагоди п’ятиліття проголошення єпархії Святого Володимира Великого

Понеділок, 22 січня 2018, 13:55
19-21 січня в Парижі пройшло святкування з нагоди п’ятиліття проголошення піднесення до гідності єпархії екзархату для українців візантійського обряду у Франції.

У день Богоявлення 2013 року папа Венедикт XVI на прохання Синоду єпископів Української Греко-Католицької Церкви здійснив цей чин.

У суботу, 20 січня, вірні єпархії та її французькі друзі зібралися разом за круглим столом. Метою зустрічі було подивитися на єпархію Святого Володимира Великого очима «ззовні». Основними спікерами стали журналіст та режисер програми «Християни Сходу» на каналі France 2 - Томас Валю, славіст і радник кардинала Жана-Марі Люстіже, архиєпископа Парижа 1981-2005 рр., і професор Ів Амон, та виконавчий директор коледжу Бернардинів у Парижі, засновник Інститут екуменічних студій Українського католицького університету Антуан Аржаковський.

У своєму вступному слові владика Борис (Ґудзяк) підбив короткі підсумки перших п'яти років єпархії. Він, зокрема, зазначив: «Ми роздумуємо над тим, що є єпархія, хто ми є, яка наша місія тут, у Франції. Властиво, цей погляд зі сторони дає нам можливість усвідомити, як нас бачать ззовні». Опісля кожен із доповідачів представив своє бачення Греко-Католицької Церкви у французькому суспільстві, підкресливши її сильні сторони, та вказавши на виклики, які, на думку доповідачів, стоять перед греко-католиками. Томас Валю, який знає різні Східні Церкви та зняв чотири фільми-репортажі про УГКЦ в Парижі та Україні, підкреслив сильну духовну сторону богослужінь, яка є цікавою для французького суспільства. Проте закликав єпархію відкриватися на це суспільство, передусім через вживання французької мови. Також він звернув увагу на виклики асиміляції та інтеграції українців у Франції. Ів Амон, професор-емерит, зауважив, що одружене духовенство є важко зрозумілим для Латинської Церкви у Франції, проте завдання українських католиків є бути собою. Антуан Аржаковський, поміж іншим, звернув увагу на багату історію та роль УГКЦ у відновленні та побудові церковної єдності, зокрема на Ферраро-Флорентійському соборі (1437-1439).

Після смакування куті відбулася дружня дискусія про майбутнє єпархії. А завершився день спільною молитвою Вечірні. Святкування продовжилися в неділю, 21 січня, подячною Архиєрйською Літургією, яку очолив владика Борис (Ґудзяк) у співслужінні з Апостольським нунцієм у Франції, Архиєпископом Луїджі Вентура.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами www.ugcc.fr

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next