АКТУАЛЬНО

У Мішкольці (Угорщина) відбулося ювілейне святкування

Вівторок, 04 квітня 2017, 10:48
1 квітня відбулося святкування 15-ї річниці від дня заснування Українського національного самоврядування в м. Мішкольц.

Захід розпочався з урочистої частини, в якій до присутніх у залі звернулися: український консул в Ніредьгазі п. Аркадій Гупало, представник українців в Угорському парламенті Ярослава Хортяні, голова Державного самоврядування українців в Угорщині Юрій Кравченко та представники місцевої угорської влади.

Пані Марія Ігнац, голова Українського національного самоврядування в Мішкольц провела звіт діяльності за останні роки, розповівши також, про виклики сьогодення з якими стикаються українці в цьому місті. Пані Марія представила і харитативну діяльність, якою займається громада, активно допомагаючи воїнам на Сході України. Окрасою ювілейного заходу була присутність українських волонтерів, які допомагають нашим воїнам.

Від УГКЦ у заході взяли участь о. Дам’ян Габорій, священик для українців в Угорщині, та о. Роман Пушка, декан Чернігівський. У своєму виступі отець Дам’ян привітав місцевих українців від імені владики Йосифа (Міляна), голови Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, який не раз відвідував громаду з душпастирським візитом. Священик також подякував Самоврядуванню і за релігійну співпрацю, нагадавши про першу українську прощу в Угорщині з іконою Матері Божої Неустанної Помочі, патронкою українців в Угорщині, яка відбулася в Мішкольці 14  лютого 2015 року в греко-католицькому храмі, що на вулиці Біро, яку очолив владика Йосиф у присутності українського та угорського духовенства. А відтак усі присутні в залі спільно помолилися за мир в Україні та перемогу над агресором. Угорською мовою молитву провів отець Ендре Ковач, священик угорської греко-католицької парафії в Мішкольц, який радо приймає у своєму храмі  українську громаду.

Після молитви «Боже великий, єдиний» відбулася святкова частина заходу, під час якої було представлено концертну програму місцевих колективів та відомого львівського квартету «LeonVoci».

На святкуваннях були українці з різних міст Угорщини, представники різних національностей в Мішкольці та гості з України.

Довідка:

У першій половині ХХ століття на території міста Мішкольца мешкала велика кількість українців, що спонукало Папу Римського надати в 1924  році екзархат для українців. На той час було багато українських парафій, які з часом були змадяризовані.

Повідомила прес-служба УГКЦ в Угорщині

 

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next