АКТУАЛЬНО

В архикатедральному соборі Святого Юра відкрили виставку, присвячену 200-річчю від дня народження о. Михайла Вербицького

Понеділок, 02 березня 2015, 11:38
1 березня 2015 року в архикатедральному соборі Святого Юра відкрили виставку «Отець Михайло Вербицький – автор музики Державного та Національного Гімну України».

Відкриття виставки відбулося після Архиєрейської Літургії, яку звершив владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський.

Згадуючи у проповіді про о. Михайла Вербицького, Митрополит Ігор сказав: «Він ніколи не розлучався з музикою. Писав нові твори, був закоханий у звучання музичних інструментів. Зрештою, дуже добре грав на фортепіано. Зайнявся також театром, багато працював над нотною грамотою, видаючи різноманітні цінні музичні твори. У 1869-1870-х роках тяжко хворів, але музику писав, навіть у лікарні».

Ознайомивши присутніх із непростим життям автора музики Державного Гімну України, владика Ігор подякував організаторам за їхні старання.

Зазначимо, що виставка збагачена експонатами з архівів м. Львова, бібліотеки ім. Стефаника, музею С. Крушельницької та особистого архіву праправнука о. Вербицького – Андрія.

Організатори виставки: Львівська митрополія УГКЦ; Львівський історичний музей; ВГО «Жіночий вибір»; ГО «Старосамбірщина 3000».

Зокрема, голова ВГО «Жіночий вибір» пані Ганна Папірник з переказів свого дідуся знала про те, що в них в селі Завадові два роки служив о. Михайло Вербицький. Після ретельно проведеного дослідження зі старшим науковим співробітником Львівського історичного музею Світланою  Кочергіною, у церквах, де парохом був о. Михайло, виникла ідея організувати виставку з віднайдених матеріалів та ознайомити з ними  якомога більше людей.

На основі власноручних записів о. Михайла Вербицького, віднайдених на його перших парафіях у с. Завадові, с. Залужжі (Яворівського району) і  с. Стрілки  (Старосамбірського району),  виявлено досі невідомі  факти: народження  двох дітей - Марії, яка померла у Завадові, та Михайла, який у цьому ж селі народився, та інші цікаві сторінки з його життя.

Варто пригадати, що згідно з постановою Верховної Ради України «Про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького», ювілейні заходи будуть проходити в Україні протягом 2015 року.

Прес-служба Львівської архиєпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next