АКТУАЛЬНО

В Афінах відзначили День Незалежності України

Середа, 25 серпня 2021, 13:00
24 серпня українська церковна спільнота Святого Миколая УГКЦ в Афінах відсвяткувала 30-ту річницю відновлення Незалежності України.

Урочистості розпочалися о 17:00 з подячного Молебню в катедральному храмі Пресвятої Трійці при Грецькому екзархаті.

Молебень очолив о. Ігор Посоленик у співслужінні з отцями: Романом Скрипнюком, Андрієм Твердохлібом та священником Словацької Греко-Католицької Церкви Петром Фуком.

На запрошення отців, на святкуванні були: Надзвичайний і Повноважний  посол України в Грецькій Республіці пан Сергій Шутенко, радник з консульських питань пані Ганна Тіщенко та інші представники Посольства.

Під час проповіді отець Ігор пригадав про дві Заповіді любові, які Бог дав людині: любити Бога та свого ближнього. «Сьогодні ми і наш багатостраждальний український народ святкуємо 30-ту річницю відновлення Незалежності України. Під час нашого моління за Україну, як подяка Богові за цей дар і благання Його про благословення, ми не тільки святкуємо як українці, які є патріотами своєї країни, як її сини і доньки, але як справжні християни, які люблять свою країну, усіх, хто живе в ній, а тому моляться за неї, - зауважив проповідник.  - Не можемо по-справжньому будувати вільну, незалежну, сильну і люблячу Україну, якщо в ній не буде Бога. Господь не тільки не заперечує державності та любові до Батьківщини,  а й доповнює її і вказує нам, якою вона повинна бути. Ми часто використовуємо таке чудове гасло «Бог і Україна», а це означає любити Бога і свого ближнього, з яким живемо на одній землі».

Після завершення Молебню всі присутні заспівали церковний гімн «Боже, великий, єдиний», а одразу після цього діти та молодь виконали Гімн України.

Зі словами привітання до всіх присутніх звернувся також Надзвичайний і Повноважний посол Сергій Шутенко: «Вітаю вас із 30-ю річницею відновлення Незалежності України. 24 серпня - головна, найвизначніша дата в житті кожного українця. Нам сьогодні тридцять і ми з впевненістю можемо сьогодні сказати: ми - міцна держава, держава з великим запасом стійкості. Ми - вільна і демократична країна, яка виборола своє право бути рівною серед рівних демократичних європейських держав. Ми - втілення мрії мільйонів українців, які упродовж сторіч боролися за здобуття Незалежності. Ми - втілення мрії тих, хто пройшов через страшні випробування: заборони власної мови, радянські каторги, голодомор, війни. Ми - це єдність духу і сильна армія, яка і сьогодні захищає від ворога суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.
За нами - тисячолітня історія нашої ж держави Русі-України. Попереду - гарне, щасливе майбутнє!».

По завершенні промови посла святкове дійство продовжилося і всі присутні спостерігали за виступом дітей і молоді, яких підготувала сестра Христофора Тернинко, ЧСВВ.

Відтак розпочалася третя частина святкування Дня Незалежності. Усі присутні перейшли з храму до будівлі екзархату, де вже в залі переглянули ролик про Незалежність України, та мали святковий фуршет. Варто зазначити, що перед фуршетом пан Сергій Шутенко подарував для спільноти святковий торт, і спільно з отцем Ігорем його розрізали для присутніх.

Завершилося святкування Божественною Літургією, яку очолив о. Роман Скрипнюк у співслужіння зі священниками о. Ігорем Посолеником та о. Андрієм Твердохлібом.

Пресслужба УГКЦ у Греції


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next