АКТУАЛЬНО

Українці в Угорщині відсвяткували Великдень

П'ятниця, 29 квітня 2022, 15:19
Цей рік для вірних Української Греко-Католицької Церкви в Угорщині був особливим. Вперше в історії громади, окрім Будапешту, було відзначено Пасху і в інших містах Угорщини.

Пасхальні богослужіння пройшли в м. Мішкольц. У катедральному храмі Угорської Греко-Католицької Церкви молитву очолив о. Дам’ян Габорій. На Літургії був владика Атаназій Орос, місцевий єпарх, який уділив присутнім своє архиєрейське благословення. В церкві були діти-переселенці з київської спортивної школи.

У місті Ніредьгаза освячення пасхальних страв відбулося згідно з двома церковними календарями. Громадою постійно опікується о. Андрій Белеканич, ЧСВВ.

У Дебрецені пасхальне богослужіння відбулося в митрополичій катедрі Угорської Греко-Католицької Церкви. Після Божественної Літургії, яку провів о. Андрій Белеканич, чин освячення пасхальних страв провів владика Филип Кочиш, митрополит Угорської Церкви, який свій осідок має в Дебрецені.

Також вперше Пасху відсвяткували в м. Веспрем, неподалік від озера Балатон, і в м. Дьор, що біля австрійського кордону. Молитву для місцевих вірних провів о. Михайло Станко, ЧСВВ.

У столиці Угорщини Пасху відзначили в парафії Покрову Богородиці УГКЦ у Будапешті. В неділю Пасхи під час двох богослужінь храм був переповнений. Молитву в Будапешті очолив отець Дам’ян Габорій. У пасхальній молитві взяли участь: посол України в Угорщині, речник українців в угорському парламенті Ліліана Грекса, омбудсмен Угорщини з прав людини Шандор Єлизавета та представник від Світового конгресу українців Ярослава Хортяні.

Як зазначив отець Дам’ян Габорій, у пасхальних богослужіннях у всій Угорщині взяло участь близько дві з половиною тисячі наших вірних. Переважно це новоприбулі в Угорщину з України через війну. Для нашої Церкви це великий виклик, бо на таку кількість людей нас тільки три священники. Ми мусіли кільком громадам відмовити в організації пасхальних богослужінь, адже не можемо одночасно перебувати в різних частинах Угорщини. Надіємося, що до нас прибудуть нові священники для служіння нашим вірним. Ми сьогодні говоримо про постійне душпастирство в нових місцях, бо громади в тих містах зверталися з офіційними проханнями до Блаженішого Святослава та угорських греко-католицьких єпископів у справі постійної опіки священниками Української Греко-Католицької Церкви для вірних, які мешкають в Угорщині.

Пресслужба УГКЦ в Угорщині
за матеріалами ugcchu.com

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next