АКТУАЛЬНО

Участь українських каноністів у Міжнародній конференції у Ряшеві (Польща)

Четвер, 06 вересня 2018, 11:09
Упродовж 3-5 вересня 2018 року в Ряшеві (Rzeszów), Польща, проходила міжнародна конференція на тему «Захист подружжя і сім’ї в навчанні та законодавстві Папи Франциска». Участь у конференції взяли 148 каноністів і правників з Польщі, Чехії, Словаччини, Білорусі та України.

Учасниками конференції були єпископи, священики, ченці і миряни. Захід був присвячений п'ятій річниці обрання на Римський престол Папи Франциска і його організаторами виступили: кафедра церковного публічного і конституційного права (факультет права, канонічного права і адміністрації Люблінського католицького університету Івана Павла ІІ), відділ правничих наук Наукового товариства ЛКУ (Польща) та Товариство польських каноністів. Триденна конференція відбувалася в Богословсько-пасторальному інституті м. Ряшів і складалася з 13 наукових доповідей, впродовж шести сесій, виголошених провідними фахівцями різних ділянок каноністики семи університетів Польщі.

На початку заходу голова Товариства польських каноністів, о. проф. Йосиф Круковський (ЛКУ), член Польської академії наук, висловив подяку присутнім і особливо теплим словом згадав учасників від Української Греко-Католицької Церкви, яка, як і Латинська Церква, не стоїть осторонь різноманітних сучасних викликів, пов’язаних із подружжям та сім’єю.

Провідниками окремих сесій конференції були: владика Артур Мізінський, адвокат Римської роти та генеральний секретар Конференції єпископату Польщі, і владика Христофор Ніткєвич, консультор Папської ради в справах інтерпретації законодавчих текстів, а в минулому багаторічний працівник Конгрегації Східних Церков і радник найвищої ради Папських місійних діл.

Доповіді стосувалися як законодавства Церкви, яке динамічно розвивається, необхідності його практичного застосування, враховуючи при цьому його правильну інтерпретацію, викликів сучасності, перед якими опинилися в нелегкому становищі Конференції Єпископатів Європи та Америки, судової практики, так, зокрема, і останніх змін у процесуальному праві щодо компетенції суді-інструктора, промотора справедливості та ролі адвоката у новому (скороченому) подружньому процесі. Наукові дискусії, в яких мали можливість брати участь каноністи, максимально дозволяли знаходити потрібні рішення стосовно різноманітних ситуацій, які можуть виникати під час підготування до укладення подружжя чи відтак вже і проведення процесів.

Від УГКЦ учасниками конференції були: о. Василь Коваль із Сокальсько-Жовківської єпархії, о. Роман Іванців і о. д-р Сергій Стесенко з Львівської архиєпархії. Присутні на конференції ствердили, що висока організація проведеного заходу та сприятлива атмосфера спілкування учасників однозначно допомагає використовувати набутий досвід у власних контекстах різних єпархій, зберігаючи при цьому однакові позиції щодо правильного дотримання процедур стосовно захисту інституції подружжя та сім’ї і запобігання свого роду небезпек, що також можуть проявлятися через невластиве розуміння або намагання допомогти вирішити кризу, в якій опиняються вірні.

Підготував о. д-р Сергій Стесенко


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next