АКТУАЛЬНО

У Вюртембергу відроджено Українську суботню школу

Понеділок, 31 січня 2011, 09:24
Ще наприкінці 40-х років минулого століття у Штутгарті почала свою роботу Українська школа. Згодом, у 80-х роках, отець Петро Миронюк активізував та оживив парафіяльне життя, зокрема успішно діяла Суботня церковна школа. А у вересні цього року Українська школа у Вюртембергу дістала своє третє народження. Професор Ольга Гаращук, яка викладає в Університеті Ебергарда Карла у Тюбінгені, організувала приміщення для навчання дітей. Педагог Галина Бурт узялася за викладання української мови, а отець Роман Врущак, котрий є настоятелем Персональної парафії Святого Василія Великого, став учителем Закону Божого.

Ще наприкінці 40-х років минулого століття у Штутгарті почала свою роботу Українська школа. Згодом, у 80-х роках, отець Петро Миронюк активізував та оживив парафіяльне життя, зокрема успішно діяла Суботня церковна школа. А у вересні цього року Українська школа у Вюртембергу отримала своє третє народження. Професор Ольга Гаращук, яка викладає в Університеті Ебергарда Карла у Тюбінгені, організувала приміщення для навчання дітей. Педагог Галина Бурт узялася за викладання української мови, а отець Роман Врущак, котрий є настоятелем Персональної парафії Святого Василія Великого, став учителем Закону Божого.

Школярам нелегко після навчального тижня в німецькій школі відвідувати ще й суботню, готувати домашні завдання, вчити вірші й пісні. Але навчання у цьому закладі відбувається в ігровій формі, учителі створюють належні умови для зацікавленого сприйняття матеріалу. Основною метою школи є навчити дітей рідної мови, дати навички письма та читання українською, ознайомити з історією та культурою нашого народу. Значне місце у програмі занять надається і духовній освіті.

Першими учнями Української школи стали Уляна та Софія Ковальчук, Роман та Софія Вінтоняк, Ліза Гьотц, Софія Форкавець, Іванка Бурт, Данко Рікер, Саша Гайб та інші діти зі Штутгарта, Тюбінгена та інших місцевостей Вюртемберга.

Заняття відбуваються майже кожної суботи. Нещодавно учителька малювання Анна Арламова розпочала заняття і з малярства.

«Наші діти завжди, хоч би де вони були, повинні залишатися українцями та пишатися своєю нацією, гідно її представляти. Далеко від України вони мають стати гордістю батьків і громади. Це для них і відроджено Українську суботню школу у Вюртембергу. У добру путь до знань, дорогі діти!», – зазначають організатори навчання.

А у Зіндельфільдені до кінця осені відбувалися тренування аматорської футбольної команди. До футбольних ігор долучилися отці Роман Врущак та Юрій Буйняк, їхні сини Остап Врущак та Юрій Буйняк, аматори спорту Юрій Вегера, Ярослав Вінтоняк, Максим Бордієнко, Роман Форкавець, Богдан Наконечний, Ігор Стефанюк, Олексій Карп’як, Юрій Киреєв та інші вірні й друзі Української громади. Футбольні матчі й тренування на стадіоні "Sindelfingen-Ost" на зимовий період призупинені, але українські футболісти чекають весни, щоб розпочати новий сезон.


Дмитро Мірецький, Штутгарт – Тюбінген, Німеччина
Світлина автора

На фото: молодша група Української суботньої школи в Тюбінгені. Учителі Галина Бурт, отець Роман Врущак та Анна Арламова

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next