АКТУАЛЬНО

У Ватикані відновлять почитання ікони розп’ятого Спасителя із Зарваниці

П'ятниця, 22 березня 2019, 11:39
29 березня ікону розп’ятого Спасителя із Зарваниці перевезуть до Рима. Святіший Отець Франциск Папа Римський у Базилиці Святого Петра поблагословить для неї корони Тернового вінка. 1 квітня ікону привезуть до архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці в Тернополі.

Завдяки чудотворній іконі Богородиці Марійський духовний центр у Зарваниці відомий на весь світ. Однак мало хто знає, що тут була ще одна, не менш шанована святиня – чудотворна ікона Розп’ятого Спасителя. Вона була центральною іконою в парафіяльній церкві Пресвятої Трійці. Це добре пам’ятають старожили села.

Історія ікони Розп’ятого Спаса дуже цікава.  У 1728 році мешканець Зарваниці Стефан Долган знайшов у полі «чорну шухляду», у якій зберігалось зображення розп'яття Ісуса Христа, написане на шовку. Стефан забрав святиню додому. Через якийсь час завдяки святині стали траплятися дива. Чутки швидко ширилися селом. Іконою зацікавився тодішній губернатор Зарваниці, який дуже хотів мати її у своїй колекції, але ікону передали до церкви.

У 1742 році київський митрополит та львівський архиєпископ Атанасій Шептицький коронував ікону та визнав її чудотворною. Майже двісті років вона зберігалася в церкві Пресвятої Трійці в Зарваниці і була дуже шанованою. Під час Другої світової війни ікона зникла. Двадцять років тому уродженець Зарваниці Віктор Чернов знайшов частину ризи ікони на руїнах старої будівлі в селі. «Вона була срібна. Обійшов ще територію, але іншої частини не знайшов», – згадує Віктор Чернов.

Торік, у жовтні, Віктор Чернов передав свою знахідку до церкви Пресвятої Трійці у Зарваниці, де її помістили поряд з вотами.

Пошуки зниклої чудотворної ікони привели до Львівського державного архіву, де віднайшли документи, що засвідчують приїзд до Зарваниці спеціальної комісії, яка підтвердила чудотворну дію ікони. «Ця комісія в Зарваниці працювала три дні, зібрала понад сорок свідчень різних осіб, - розповідає сотрудник архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, отець Роман Демуш. - Результат заключення комісії передали до Рима. Після позитивної відповіді з Ватикану митрополит Атанасій Шептицький приїхав до Зарваниці і урочисто визнав ікону Розп’ятого Спасителя Чудотворною».

За ініціативи Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка та за жертовної підтримки благодійного фонду Ігоря Гуди «Твори Добро» ікону розп'ятого Спасителя із Зарваниці відновлено у вигляді детальної копії.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://zarvanytsya.org


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next