АКТУАЛЬНО

У Свято-Іванівській лаврі УГКЦ у Львові встановили пам’ятний хрест

Четвер, 05 листопада 2020, 15:14
Про це повідомив синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ ієрм. Юстин Бойко.

Свято-Іванівська лавра Студійського уставу УГКЦ знаходиться у Львові на території Музею народної архітектури і побуту імені Климентія Шептицького. 4 листопада 2020 року тут був встановлений пам’ятний хрест. На ньому в камені майстри з Демні, що у Миколаївському районі, викарбували золотими літерами такі слова:

«На цьому місці 1 квітня 1927 року митрополит Андрей Шептицький заснував Свято-Іванівську лавру Студійського уставу, а 7 липня 1931 року освятив дерев’яну церкву, перенесену із с. Кривки, щоб українці зростали в любові до Бога, рідного народу, його історії та культури. Нехай так буде повсякчас!
На пам’ять про ті події встановлюємо це хресне знамено.

Львів, 1 листопада 2020 року Божого».

Ці слова є виразом нашої вдячності Богу за Мойсея українського народу – праведного митрополита Андрея, а водночас вони є закликом до сучасного і майбутнього поколінь українців, щоб вони любили своє та його пізнавали.

Цей пам’ятний знак є також встановленням історичної справедливості щодо місця, у якому він перебуває. Адже саме завдяки митрополиту Андрею та його брату Климентію 1 квітня 1927 року біля підніжжя Львова, на Знесінні, постала монаша обитель, що мала за мету плекати духовну і культурну спадщину нашого народу. І була нею Свято-Іванівська лавра. У буремні радянські лихоліття вона була дивним способом врятована Богом через те, що на цій території постав Музей.

Автором концепції пам’ятного хреста є архітектор Роман Сулик, а виконавцем – майстер з Демні Степан Зубрицький. В основі задуму – кам’яна брила, яка є символом Христової Церкви, що стоїть на непорушному камені – вірі апостола Петра. З того каменя виростає хрест, який називають подекуди студитським. Він є символом Студійського чернецтва, яке в 1898 році відродив на землях України митрополит Андрей. Хрест виростає з каменя, оскільки студійське монашество виросло в Церкві і служить Церкві та світу. Хрест видніється на вершині скелі, щоб усі його бачили, оскільки він покликаний просвічувати дорогу усім, котрі заблукали. Він є немовби маяком для світу, що блукає у темряві.

Сьогодні ця територія є місцем зустрічі святості і культури!
У ювілей 155-ліття Андрея Шептицького – офіційна сторінка координаційної ради встановлення пам’ятного хреста перед храмом Святої Софії – Премудрості Божої з с. Кривки, є видимим знаком нашої вдячності Богу за те, що посилає нам ревних трудівників на церковній і народній ниві.

Департамент УГКЦ за матеріалами https://velychlviv.com


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next