АКТУАЛЬНО

У Стрию поминали о. Остапа Нижанківського

Четвер, 23 травня 2013, 10:03
22 травня 2013 року на цвинтарі м. Стрия духовенство Стрийської єпархії УГКЦ очолило Панахиду з нагоди 94-ї річниці від дня смерті о. Остапа Нижанківського – священика УГКЦ, талановитого композитора, хорового диригента, громадського діяча, збирача і гармонізатора українських народних пісень.
22 травня 2013 року на цвинтарі м. Стрия духовенство Стрийської єпархії УГКЦ очолило Панахиду з нагоди 94-ї річниці від дня смерті о. Остапа Нижанківського – священика УГКЦ, талановитого композитора, хорового диригента, громадського діяча, збирача і гармонізатора українських народних пісень. Цього дня біля могили о. Нижанківського зібралися представники інтелігенції міста, Стрийської РДА та Стрийський муніципальний камерний чоловічий хор «Каменяр». Пам’ять священика вшанували молитвою, спогадами про його життя і покладенням пам’ятних вінків. Крім того, 14-15 червня в Стрию в рамках святкування 150-ї річниці від дня народження о. Остапа Нижанківського проходитиме конкурс хорових диригентів.

Прес-служба Стрийської єпархії

Додаток 21 травня 1919 року в Завадові польські жандарми заарештували Остапа Нижанківського і під конвоєм доправили його до Стрия. Уранці 22 травня охорона вивела Нижанківського з в’язниці. Очевидець описував наступні події: «Солдати вивели його за місто й при дорозі, яка веде на нове стрийське кладовище, в місці, де дорога перетинається з залізничними рейками, затримали його і повідомили, що він засуджений на смерть через розстріл… На мить у нечисленних очевидців з’явилася надія, коли за силуетами священика і жовнірів, які зникали, мигнув силует галопуючого на коні офіцера, котрий гнав у напрямі провадженої жертви... Телеграма зі Львова з наказом звільнити о. Остапа Нижанківського з-під варти прийшла до Стрия із запізненням. Остап Нижанківський мужньо прийняв смерть».
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next