АКТУАЛЬНО

У Стрийській єпархії розпочався екологічний місійний тиждень

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 09:54
У м. Стрию розпочався єпархіальний місійний екологічний тиждень. Він проходить з ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології. У неділю, 5 жовтня 2014 року, о. диякон Тарас Баран розпочав місійний тиждень у катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці лекцією для парафіяльної молоді.

Молодь дізналася про відповідальність всіх і кожного за цей світ, у якому ми живемо. Крім того, почула науку про екологічний гріх, який спричиняє руйнування душі, тіла і навколишнього середовища. Не оминули увагою і конкурс «Відповідальність за створіння», що організовує Екобюро цього року. До участі в цьому конкурсі закликав отець-диякон своїх молодих слухачів. Насамкінець, учасники лекції отримали роздаткові матеріали, наклейки, закладки та екологічну літературу.

У понеділок, 6 жовтня, референт Екобюро у Стрийській єпархії о. Олег Кобель мав екологічні місії у деканальному храмі Всіх Святих Українського Народу. На цій парафії було відслужено Божественну Літургію у каплиці св. Франциска з Паоли і виголошено першу місійну науку про бережливе ставлення до довкілля та вияви віри в Бога Творця, які повинні характеризувати кожного християнина. В часі єктеній на Літургії було виголошено два екопрохання. Очолював Літургію сотрудник храму Всіх Святих Українського Народу о. Михайло Галайцьо. Подякувавши наприкінці Служби Божої о. Олегу за науку, він поділився власними спостереженнями та роздумами з приводу відношення всіх нас до природи.

Наступним етапом місійного дня, понеділка, була зустріч із старшокласниками ЗОШ №9 м. Стрия. В актовому залі школи учні отримали екологічні знання, які допоможуть їм подивитися на Господа Бога, себе, ближнього та природу дещо зміненим поглядом. О. Олег Кобель розказав учням про діяльність Бюро УГКЦ з питань екології, ініціативи та видання. Дуже цікавою та дискусійною для дітей виявилася тема екологічного гріха. А пам’ятка доброго справжнього християнина, яку отримали всі присутні разом з іншими подарунками, змусила кожного задуматися над тими духовними викликами, перед якими сьогодні стоїть наша держава.

Місії продовжилися на тій же парафії уже ввечері. На запрошення о. декана Івана Барабаша, о. Олег Кобель у співслужінні з іншими священиками відслужив молебень до Бога Творця. По його закінченні ним було виголошено останню місійну науку, яка стосувалася тих конкретних кроків, які можуть змінити цілу нашу державу. І ці кроки мають за ціль духовне переображення всіх громадян через сповнення свого покликання, як гідного управителя Богом створеного світу.

Наступного дня, у вівторок, 7-го жовтня, місії розпочалися на парафії Воскресіння, м. Жидачева. На запрошення о. декана Василя Юріва, референт Екобюро Стрийської єпархії прибув до деканального храму, щоб відслужити разом з ним, а також о. Ярославом Туриком, сотрудником парафії, Божественну Літургію і дати екологічну місійну науку вірним. Наприкінці, о. Василь отримав в подарунок для парафії сім світлодіодних ламп, що допоможуть суттєво економити електроенергію у храмі.

Наступним етапом місій в цей день стали відвідини Жидачівського НВК №1, в актовому залі якого зібралися учні 8-11-х класів. Лекція про енергоощадливість та християнське ставлення до довкілля була дуже позитивно сприйнята присутніми. Учні активно висловлювалися щодо того, як кожен може проявити свою християнську свідомість в питаннях ощадливості. Як і в Стрию, учні отримали подарунки, які їм нагадуватимуть про цю зустріч і сприятимуть усвідомленню власної відповідальності за створіння.

Місійний день у Жидачеві був надзвичайно плідним, адже включав в себе також заплановану зустріч з представниками виконавчої влади міста. Референт Екобюро разом із о. Василем та о. Ярославом навідалися до заступника міського голови Жидачева – п. Гаврильчука Ярослава Григоровича. Зустріч виявилася надзвичайно цікавою та пізнавальною. Ярослав Григорович ознайомився із діяльністю Бюро УГКЦ з питань екології, дізнався про екологічні ініціативи Бюро, зокрема, про ідеєю місійного екологічного тижня та підготовку до конкурсу «Відповідальність про створіння». Зі свого боку, посадовець розказав про ряд міських заходів у царині збереження довкілля. Це і про нову ініціативу «Посади сімейне дерево», діяльність еко-гуртка, участь у Всеукраїнській акції «Зробимо Україну чистою» та ін. В ході розмови було обговорено і проблеми в місті та районі, що мають негативний вплив на довкілля: проблему підпалів, діяльність шкідливих підприємств, водопостачання, проблему сміттєвих відходів. Конструктивна розмова стосувалася і еконовинок, що починають з’являтися в місті, і його озеленення. Було відзначено також ключову роль парафії Воскресіння УГКЦ у всіх екологічних ініціативах міста та освітніх заходах. Результатом зустрічі стало бажання тіснішої співпраці Бюро з питань екології Стрийської єпархії і міської влади м. Жидачева. На згадку п. Ярослав отримав «Екологічний дороговказ» і роздаткові еко-матеріали.

Екологічний тиждень триватиме і надалі. Заплановано місії в парафіях с. Добряни, м. Новий Розділ, смт Журавно, с. Гірське і с. Дроговиж Миколаївського деканату.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next