АКТУАЛЬНО

У приміщенні Львівської духовної семінарії проведено з’їзд спільноти «Матері в молитві»

Вівторок, 17 вересня 2013, 17:00
У суботу, 14 вересня, у храмі Святого Духа, відбувся XIII з'їзд руху «Матері в молитві».

День розпочався зібранням у храмі, де присутні мали можливість помолитися за своїх рідних і близьких. Близько 10.00 розпочався з'їзд. Вступне слово мав віце-ректор семінарії о. Ігор Червінський, який привітав присутніх і побажав наснаги та доброго й цікавого дня. Після цього о. Зіновій Хоркавий, духівник руху «Матері в молитві», зачитав лист від Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (див. у додатку).

Відтак розпочалася спільна молитва, а тоді матерям було запропоновано короткий обмін своїм духовним досвідом. Матері, підходячи до мікрофона, висловлювали свої враження від події та оповідали власні життєві історії.

Звичайно, кожна подія в житті Церкви супроводжується Літургією. Ця подія не стала винятком. Літургію очолив о. Михайло Димид, а співслужив з ним о. Зіновий Хоркавий. У своїй проповіді о. Михайло запропонував присутнім замислитися над словами «Я Той, хто є». Проповідь була насичена роздумами про роль молитви і, зокрема, важливості такого руху в житті спільноти Христової. Розповівши декілька епізодів зі свого життя, священнослужитель говорив про те, ким для нас є Христос і яке місце в житті ми Йому відводимо.

«Харизма руху «Матері в молитві» є дуже важлива, бо в нашій Церкві вже існує коло 1200 таких гуртків, які моляться за цим молитовником. Вони поширені в усьому світу, як і наша Церква. Найголовніше навчитися відкриватися на прохання. В кожних рухах є єпархіальні і національні з'їзди. Національний був у Києві в час посвячення Патріаршого собору, а зараз ми маємо єпархіальний з'їзд матерів. З'їзд стає нагодою проаналізувати зроблене за рік і з'ясувати, чи прямуємо в правильному напрямку», – зазначив о. Михайло.

Після Літургії всі запрошені мали обідню перерву, яку можна було провести в семінарійній трапезній або на території семінарії. Перерва дозволила підготувати храм до концерту, який відбувся згодом. Розпочинати святкування було запропоновано о. Назару, який приїхав недавно зі Швейцарії. Священик розповів про своє життя, прочитав свою поезію і представив власну книгу та диск із віршами. Продовжили мистецьку програму діти різних вікових груп.

На завершення свята було висловлено подяку Вірі Чмелик, голові руху «Матері в молитві». А очільниця руху попросила про молитву за дальше процвітання цього руху та запросила всіх на наступну зустріч, яка відбудеться 13 жовтня в приміщенні монастиря отців редемптористів на вулиці Івана Франка.

«Кожна така зустріч нас зближує і приводить нас до Бога. Ми щасливі, що можемо бути в таких чудових умовах, в яких проживають семінаристи. Наші жінки кинули копання картоплі і приїхали сюди. Ми сподівалися на 250 матерів, а приїхало більше ніж 400», – у коментарі зазначила п. Чмелик.

 

Роман Петрунів
Медія-центр ЛДС

Додаток

Учасникам Всеукраїнського з’їзду руху
«Матері в молитві»

 

Слава Ісусу Христу!

Всесвітліший Отче Зіновію, духівнику Руху!
Високоповажні Членкині Руху!

Передусім вітаю всіх вас – членкинь руху «Матері в молитві» – із України і з-за кордону, тут, на березі Дніпра, у центрі нашої України, а також у серці нашої Церкви – Патріаршому соборі Воскресіння Христового, на освячення якого ми з’їхалися з різних куточків світу. По цих горах свого часу ходив святий апостол Андрій, пророкуючи тут славне місто. А 1025 років тому святий рівноапостольний князь Володимир привів нас тут до Христа, про що цього року величаво згадуємо в торжествах та молитві, дякуючи Богові за цей дар і ласку.

Рух «Матері в молитві» є відносно молодим, адже був заснований не дуже давно, однак його дієвість із швидкістю світла поширюється в нашому народі. Бо молитва матері за дитину – це велика сила, а коли до Господа звертаються матері, зібрані разом, то ця сила помножується в безліч разів. Зазвичай мама найкраще розуміє, що потрібно для добра її дитини, і, стараючись це осягнути, прибігає до свого Пана – Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, заносячи до Нього свої прохання.

Ісус Христос, відходячи до Небесного Отця, заснував свою святу Церкву, щоб ми, люди, послуговуючись нею, ішли правильною дорогою до спасіння. На цьому шляху важливо прислухатися до Господнього голосу, що промовляє до нас через призначених Церквою осіб, духовних провідників, які несуть відповідальність за спасіння наших душ.

Яскравим прикладом слідування за Христом є жінки-мироносиці, які, відкинувши та поборовши страх, пішли рано-вранці до гробу Спасителя, щоб востаннє віддати Йому земну честь – намастити тіло миром. Поспішаючи до гробу, вони хотіли Йому послужити, але, вернувшись від гробу, вони принеси вістку апостолам про воскресіння, наче б поклали в їхні руки свій особистий духовний досвід для апостольської перевірки та потвердження.

Дорогі матері, ідіть і ви з чистим серцем за Христом, стаючи сучасними мироносицями, які в єдності із церковною ієрархією у молитві служать своїм друзям, близьким та знайомим. Центром вчинку жінок-мироносиць був Христос. Вірю, що і у вашому служінні вже тепер, сьогодні, є сам Христос!

У цей день Всеукраїнського з’їзду членів руху «Матері в молитві», що приурочений до 1025-річчя Хрещення Русі та освячення Патріаршого собору нашої Церкви на берегах Дніпра, духовно єднаюся з вами у молитві, прохаючи нашого Спасителя про щедрі ласки та благодаті для всіх вас. Як завдаток цього, уділяю вам своє архипастирське благословення.

 

Благословення Господнє на вас!

СВЯТОСЛАВ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next