АКТУАЛЬНО

У Паризькій єпархії відбувся семінар, присвячений запобіганню насилля проти неповнолітніх

Четвер, 31 січня 2019, 11:32
29-30 січня духовенство Паризької єпархії Святого Володимира Великого зібралося на семінар, присвячений темі насильства над неповнолітніми. Доповідачем семінару, який відбувся в монастирі в Шевтоні (Бельгія), став керівник Центру захисту дитини, віце-ректор Григоріанського університету в Римі о. Ганс Цольнер, ТІ.

Він водночас є членом Папської комісії захисту неповнолітніх і консультором Конгрегації у справах духовенства.

Отець Цольнер є доктором богослов’я та ліцензованим психотерапевтом, тому представив тему різнобічно і чесно, наводячи відповідні факти та статистику, а також розвінчуючи популярні міфи щодо проблематики. Він також зосередився на питанні формації священнослужителів, заходах запобіганню насиллю і творенню безпечного середовища в Церкві для дітей і підлітків. Зауваження доповідача також стосувалися питомо богословських питань, на які Церква, на його думку, недостатньо звертає увагу – як говорити про відкуплення, єдність і сопричастя з жертвами сексуального насилля, які через нього втратили віру.

Його заклик стосувався не лише священиків чи богопосвячених осіб, а й мирян. «Кожен на своєму місці може щось робити: слухати жертв, молитися, змінювати наставлення. Кожен має запитати себе, що я роблю, щоб наша спільнота була безпечним місцем для дітей і підлітків, адже це ніщо інше, як виконання вимоги Христа», – зауважив о. Ганс.

Він також наголосив, що йдеться не лише про сексуальні злочини, а про те, ким ми є як Церква і ким ми хочемо бути як учні та послідовники Ісуса Христа.

Отець Ганс Цольнер зауважив, що небезпечно вважати, що питання сексуального насилля над дітьми та підлітками є проблемою лише західних суспільств. Воно може несподівано стати проблемою і для України, адже статистика показує, що стосується різних країн, конфесій і прошарків. Цю тезу підтвердив Архиєпископ Реймса Ерік де Мулан-Бофор, який був на семінарі.

«Кілька років тому ми у Франції вважали, що це нас не стосується, що це лише поодинокі випадки, але виявилося, що проблема більша, ніж ми її собі уявляли», – поділився він.

Учасники семінару зауважували, що, незважаючи на те, наскільки складна і болісна ця тема, про неї треба говорити, щоб запобігати скривдженню неповнолітніх. Відкритими і продуктивними були ділення в малих групах. За результатами семінару та праці в групах Паризька єпархія розпочне укладання документа рекомендацій для священиків і мирян щодо проблематики на єпархіальному та парафіяльному рівнях.

Сам отець Ганс, який є активним користувачем Твітера, поділився зі своїми читачами не лише новиною про семінар, а й про гру в сніжки між духовенством єпархії, яка стала короткою перервою в роздумуванні над болісною темою.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами https://ugcc.fr


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next