АКТУАЛЬНО

У Любліні провели святкування з нагоди 300-річчя заснування семінарії

П'ятниця, 14 листопада 2014, 13:50
У Любліні (Польща) відбулися урочистості з нагоди Митрополичої семінарії та 50-ліття присутності греко-католиків у Люблінській семінарії. На свято прибули греко-католицькі випускники, які протягом останніх 50 років готувалися до священства, та колишні ректори і викладачі.

У переддень у Любліні – Домбровіци, за ректорів, викладачів та випускників семінарії, які вже упокоїлися, відслужили Святу Літургію. Молилися за них владики та священики Перемишльсько-Варшавської митрополії, зібрані на формаційній зустрічі.

У сам день урочистостей – 12 листопада, перед Святою Літургією у духовній семінарії відбулася зустріч усіх випускників – священиків, викладачів, ректорів з ієрархами Люблінської митрополії, Перемишльсько-Варшавської архиєпархії та Вроцлавсько-Гданської єпархії. На цій зустрічі від імені владик та духовенства Перемишльсько-Варшавської та Вроцлавсько-Гданської єпархії архиєпископ Іван (Мартиняк) вручив золоті хрести з прикрасами заслуженим особам, яким Церква у Польщі завдячує існування семінарії в Любліні.

Нагороди-хрести одержали: архиєпископ професор д-р Болєслав Пиляк, колишній Люблінський ординарій, архиєпископ д-р Станіслав Будзік, Митрополит Люблінський, владика д-р Мєчислав Чісло, Єпископ-помічник Люблінської архиєпархії: колишні ректори семінарії: отець-прелат професор д-р Францішек Гренюк, отець-прелат д-р Тадеуш Кондзьолка, отець-прелат д-р Маріян Новак, а також теперішній ректор семінарії в Любліні отець-прелат д-р Марек Сломка і префект греко-католицької семінарії в Любліні протоієрей Богдан Панчак.

Основною частиною святкування була Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив владика Іван (Мартиняк), Архиєпископ і Митрополит Перемишльсько-Варшавський. Співслужили: архиєпископ Станіслав Будзік, Митрополит Люблінський; владика Володимир (Ющак), Єпарх Вроцлавсько-Гданський; владика Євген (Попович), Єпископ-помічник Перемишльсько-Варшавської архиєпархії; владика Мєчислав Цісло, Єпископ-помічник Люблінської архиєпархії; владика Ришард Карпінський, Єпископ-емерит Люблінської архиєпархії, та священники з Польщі, України, Словаччини, які прибули на святкування до Любліна.

Після Святої Літургії владики освятили ікону святих Кирила і Мефодія, яку Духовній греко-католицькій семінарії подарували люблінські випускники.

Організатором ювілейних святкувань була Греко-Католицька духовна семінарія під проводом отця префекта протоієрея Богдана Панчака.

Проповідь архиєпископа Станіслава Будзіка СЛУХАТИ MP3

Слово ректора Митрополичої духовної семінарії в Любліні о. д-ра Марка Сломкі СЛУХАТИ MP3

Слово префекта отця протоієрея Богдана Панчака СЛУХАТИ MP3

Фото о. Богдан Степан та Лукаш Протасєвіч

cerkiew.nazwa.pl

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next