АКТУАЛЬНО

У Львівській архиєпархії УГКЦ відповіли на звинувачення «підгорецьких отців»

Четвер, 10 вересня 2009, 21:24
Протосинкел Львівської архиєпархії прот. Орест Фредина 7 вересня звернувся з відкритим листом до так званих «підгорецьких отців», в якому дав відповідь на звинувачення останніх, наведених у листівці від 23 серпня, яку вони масово поширюють в середовищі УГКЦ.
Протосинкел Львівської архиєпархії прот. Орест Фредина 7 вересня звернувся з відкритим листом до так званих «підгорецьких отців», в якому дав відповідь на звинувачення останніх, наведених у листівці від 23 серпня, яку вони масово поширюють в середовищі УГКЦ. Прот. Орест порівнює діяльність «підгорецьких отців» зі «загально відомою практикою безбожницького режиму, коли «без суду і слідства» почали засуджувати судом так званої «трійки» та вивозити на заслання» духовенство УГКЦ. Відповідаючи на звинувачення, висловлені «підгорецькими отцями» щодо його діяльності зокрема та дискредитації Глави УГКЦ й інших єпископів, протосинкел Львівської архиєпархії УГКЦ наголосив: «майже усі єпископи УГКЦ в Україні, навіть нововисвячені, це колишні підпільні священики, які, як добрі Христові Пастирі, ревно боронили свою Церкву під час більшовицького терору, і, як мені відомо, Вас між ними не було. Натомість, Ваш самопроголошений голова, це колишній священик Російської Православної Церкви Московського Патріархату». На сьогодні ж він, будучи отцем-мітратом, самопроголосив себе єпископом УГКЦ. «Коли наші священики терпіли гоніння за віру та вірність Католицькій Церкві, Ваш, так званий «голова», а саме Михайло Осідач, – віддано служив у церкві, яка була повністю підконтрольною комуністичній, безбожницькій державі. За таке вірне служіння, за благословенням Московського Патріарха Пімена, отримав митру з рук єпископа Никодима РПЦ. Це було саме в рік 1989, в час, коли наша Церква з тріумфом вийшла з підпілля», — йдеться далі у листі.

У зверненні о. Орест Фредина також наголошує, що християнському духу чужі такі дії, які чинять «підгоретські отці», що, прагнучи влади, намагаються творити свою, «істинну» Церкву. «У 1945 р. гоніння більшовиками Української Греко–Католицької Церкви розпочалось брехливою публікацією Ярослава Галана «Хрестом і мечем» проти діяльності Голови нашої Церкви, а саме світлої пам’яті Слуги Божого Митрополита Андрея Шептицького. З того часу наших єпископів, священиків, монахів, монахинь та вірних, за загально відомою практикою безбожницького режиму, «без суду і слідства» почали засуджувати судом так званої «трійки» та вивозити на заслання. Характерні риси такої практики зустрічаю сьогодні у Вашій діяльності та публікаціях, де Ви засуджуєте всіх і все судом своєї «трійки», і пишете про анатему на єпископів та священиків», — сказано у листі.

З найновіших публікацій «підгорецьких отців», яких Католицька Церква піддала карі великої екскомуніки, випливає, як йдеться у зверненні о. Ореста, що вони «наклали анатему» не лише на весь єпископат УГКЦ, а також на 44 працівників папських декастерій, 228 католицьких єпископів Індії, інших 395 католицьких єпископів, 14 Генеральних Настоятелів, 7 керівників руху Фоколяре та 5 священиків.

Вимагаючи засвідчення вірності Католицькій Церкві від священнослужителів та єпископів УГКЦ, як зазначає о. Орест Фредина, самі «підгорецькі монахи» не вирізняються такою чеснотою. «У Вашому зверненні до Президента України, Ви зазначаєте, що копію звернення відсилаєте Президентові Росії п. Медвєдєву і православним єрархам. Признаюсь, мене це зовсім не дивує, але наглядно показує «якого поля ви ягоди», — наголосив священик. Про це інформує прес-служба Львівської архиєпархії УГКЦ.

Водночас протосинкел Львівської архиєпархії УГКЦ зазначив, що молиться за вірних, введених в оману «підгорецькими отцями», а також — «за просвітлення сердець та ласку зцілення для спасіння душ» самих «підгорецьких отців».

Копії відкритого листа протосинкела Львівської архиєпархії отримали також Предстоятель УГКЦ Патріарх Любомир, єпископи УГКЦ, голова Львівської ОДА Микола Кміть, голова Львівської міської ради Андрій Садовий. http://www.risu.org.ua/ukr/news/article;31502/
http://www.ugcc.lviv.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=1527&Itemid=101
ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next