АКТУАЛЬНО

У львівському Карітасі кризових дітей завдяки футболу вчать долати життєві труднощі

Вівторок, 13 січня 2015, 20:57
Один з ефективних методів соціальної роботи для молодіжного центру «Карітас-Львів» УГКЦ – футбол. Регулярно підопічні діти і молодь із сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, мають тут професійні заняття, для них організовують турніри і навіть міжобласні змагання. Особливістю львівського центру для кризової молоді є його розташування – неподалік центру міста в лісопарковій зоні, має власний спортивно-ігровий майданчик.

Нещодавно львівський Карітас організував турнір «Стань чемпіоном». Шість команд-учасниць представляли парафії львівських храмів Української Греко-Католицької Церкви та команду місцевого Карітасу. Загалом відбулося 15 ігор, в результаті яких  команда парафії Пресвятої Богородиці-Володарки України стала переможцем у турнірі. Друге місце посіла команда Карітасу. Також було розіграно нагороди на звання кращого бомбардира і воротаря. Всіх учасників нагороджено грамотами, медалями і кубками. 

«Наші підопічні одержують не лише психологічні та соціальні послуги, можливість долучатися до навчальних і розважальних заходів, отримувати матеріальну допомогу – ми з кожним індивідуально працюємо над подоланням уразливості та розвитком особистого потенціалу.

І досвід показав, що футбол не лише дисциплінує дітей, підтримує у формі та згуртовує – завдяки цьому наші працівники краще пізнають своїх підопічних, відкривають цінні характеристики, працюють над покращенням психоемоційного стану», – переконаний Віталій Герасимів, координатор роботи з дітьми і молоддю в місцевому Карітасі.

Підопічні молодіжного центру «Карітас-Львів» УГКЦ – це кризові діти та молодь, які більшість вільного часу проводять на вулиці. Чимало з них позбавлені батьківської опіки, любові, підтримки. Натомість завдяки відвідуванню Карітасу вони вчаться різноманітно та позитивно проводити дозвілля. Крім футболу, підопічні в соціальному центрі навчаються фінансовій грамотності, освоюють комп’ютерні програми, грають настільний теніс, шахи, катаються на велосипедах, відвідують музеї, навчаються кулінарії, догляду за собою, своїми речами та домівкою. Для дітей регулярно проводять соціально-психологічні тренінги, профорієнтаційні заняття, культурно-масові заходи.

Із кризовими дітьми працюють три соціальні працівники, психолог і координатор проекту. Діяльність здійснюється у трьох напрямах: робота з дітьми на вулиці, робота з дітьми в соціальному центрі та праця з батьками цих дітей. Соціальний центр відвідують щоденно 20 дітей, а загалом протягом року 80 дітей одержують різнопланову соціальну допомогу.

Визначаючи пріоритети в соціальній роботі з кризовою молоддю і дітьми в 2015 р., Віталій Герасимів і його команда акцентують увагу на ресурсах дітей: розвиток позитивних якостей, конструктивне вирішення конфліктів, навчання комунікаційним вмінням, самостійності та відповідальності.

Прес-служба «Карітас-Львів»

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next