АКТУАЛЬНО

У Філадельфії відбувся конкурс декламації з нагоди Року митрополита Андрея Шептицького

Понеділок, 23 березня 2015, 10:50
21 березня 2015 року у Філадельфії (США), за ініціативи Центру студій спадщини Патріарха Йосифа Сліпого, що діє при Релігійному товаристві українців-католиків «Свята Софія» CША (ТСС А), та у співпраці з Нашою українською рідною школою (НУРШ) і Українською федеральною кредитовою кооперативою «Самопоміч», пам’ять про великого Митрополита вшанували конкурсом декламації «Князь, що земні добра всі покинув».

Метою заходу було не лише відзначити знаменну дату – 150-ліття від дня народження слуги Божого Андрея, а й зацікавити молоде покоління непересічністю його постаті як вірного сина свого знедоленого народу, служіння якому освятило все його життя. Саме тому Конкурс був зорганізований з думкою про учнів 6-11 класів Нашої української рідної школи у Філадельфії, які з допомогою учителів та батьків підготували до цієї події 18 віршів про митрополита Андрея з антології літературних творів, присвячених слузі Божому, під назвою «Покликаний», яка незабаром побачить світ у львівському видавництві «АРТОС». Цього року конкурсанти змагалися у двох вікових категоріях: молодшій (6-7 кл.) та старшій (8-11 кл.).

Конкурс відбувся у приміщенні кімнати ім. Куземського, що знаходиться в Українському освітньо-культурному центрі у Дженкінтавн, ПА. До складу журі увійшли: д-р Олександер Лужницький, секретар ТСС А; Ольга Костів, директор НУРШ; Оксана Крилюк, учителька літератури НУРШ; Оксана Кобулей, учителька НУРШ; с. Йоакима Дверницька, ЧСВВ. Журі оцінювало конкурсантів за такими критеріями: плавність декламації; чіткість вимови; інтонація; артистичність виконання; драматизм декламації; постава.

Журі визначило в молодшій групі: переможця (Вікторія Курилець – 6 кл.), призера (Анастасія Блощинська – 7 кл.) та двох лауреатів (Іванка Куйдич – 6 кл. та Ксеня Тимченко – 7 кл.). У старшій віковій групі переможцями журі обрало: 1-ше місце – Христина Білецька (10 кл.),  2-ге місце – Юліана Фартачук (8 кл.) та 3-тє місце – Юстина Білецька (8 кл.). Лауреатом стала Наталія Бабійчук (10 кл.)

Вітаючи всіх конкурсантів, директор школи Ольга Костів високо оцінилa рівень підготовки учнів та відзначили професійність декламації переможців конкурсу.

Усіх учасників Конкурсу було нагороджено призами Української федеральної кредитової кооперативи «Самопоміч» (Філадельфія), а головний Спонсор Конкурсу – Центр студій спадщини Патріарха Йосифа Сліпого при ТСС А – надав дипломи та  цінні призи лауреатам і переможцям. Українська молодь та її добро завжди були в центрі уваги митрополита Андрея Шептицького, тому, на думку директора Центру студій спадщини Патріарха Йосифа Сліпого д-р Ірини Іванкович, конкурс на честь слуги Божого є вдячною відповіддю нового покоління українців їхньому великому Покровителеві.

Такі заходи мимоволі реалізують візію та сподівання митрополита Шептицького, який у своєму посланні до української молоді 1939 року так писав про важливість науки: «Горнетеся до всякого роду шкіл (…) Добре робите, що дбаєте про освіту і знання. Бо після християнської праведности та Божої благодаті знання є найбільшою силою, якою людина може розпоряджати... «Жертва одної хвилини» не заступає довголітньої муравлиної праці. Не зривами одної хвилини, тільки безупинним трудом і многими жертвами аж до крови й смерти багатьох поколінь підноситься нарід».

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США

Фото Стефан Фартушок

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next