АКТУАЛЬНО

У Філадельфії говорили про діяльність Музейно-меморіального комплексу «Рідна хата» імені патріарха Йосифа Сліпого

Субота, 29 вересня 2018, 10:47
27 вересня розпочався ювілейний 40-й осінній семестр викладів Релігійного товариства українців-католиків «Свята Софія» США (ТСС А) та Осередку праці Наукового товариства імені Шевченка (НТШ) у Філадельфії.

Інавгураційну лекцію під назвою «20 років діяльності Музейно-меморіального комплексу імені патріарха Йосифа Сліпого у Заздрості: від витоків до сучасності (1998-2018)» провели академік НАН України Леонід Рудницький та голова ТСС А д-р Ірина Іванкович. Вечір відкрив голова Осередку праці НТШ д-р Олександер Лужницький.

Свою доповідь Л. Рудницький присвятив особі довголітньої голови ТСС А, відданої співпрацівниці патріарха Йосифа Сліпого, фундаторки Музейного комплексу у Заздрості та perpetum mobile Товариства д-р Романи Навроцької (1921-1999). Він зокрема представив біографію цієї невтомної трудівниці, поділився особистими спогадами та проаналізував об’ємне листування між п. Навроцькою і Блаженнішим Йосифом, яке віддзеркалює багатогранність діяльності цих двох маркантних постатей. Чи не найкраща пам’ятка по Романі Навроцькій – це, без сумніву, Музейно-меморіальний комплекс патріарха Йосифа Сліпого. Виконуючи волю Блаженнішого, вона доклала чимало зусиль для того, щоб Товариство «Свята Софія» змогло відкупити родинне обійстя його батьків на Тернопільщині та створити тут духовно-просвітницький центр, відкриття якого відбулося 13 вересня 1998 року.

У своїй доповіді І. Іванкович зупинилася на головних подіях та ключових особах у житті ММК. Вона підкреслила великий внесок д-р Романи Навроцької у виконанні волі патріарха Йосифа. За словами доповідачки, щороку тисячі людей з України та з усього світу відвідують родинний дім патріарха Йосифа Сліпого. Серед них – вірні різних конфесій і віросповідань, люди різних національностей – духовенство, науковці, представники світської влади; дорослі, діти й молодь. Приїжджають до Заздрості, щоб пізнати життєвий шлях людини, яка ввійшла в історію нашого народу та Вселенської Церкви, людини-гуманіста, людини-науковця. Сьогодні важко було б уявити діяльність Товариства «Свята Софія» США без Музейно-меморіального комплексу в родинному селі фундатора ТСС А. Що більше, цей комплекс є інтегральною складовою Тернопільсько-Зборівської митрополії і, без сумніву, усієї Української Греко-Католицької Церкви.

На завершення, присутні мали нагоду переглянути відеосюжет про діяльність 4-ї благодійної літньої школи на базі ММК.

Прес-служба Товариства «Свята Софія» США


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next