АКТУАЛЬНО

У Донецькому екзархаті відзначили 20-ту річницю архиєрейської хіротонії владики Степана Менька

Четвер, 17 лютого 2022, 12:45
15 лютого, у день свята Стрітення Господнього, владика Степан Меньок, екзарх Донецький УГКЦ, відзначав 20-ту річницю архиєрейської хіротонії.

З цієї нагоди в запорізькому храмі Святого Володимира відбулася урочиста Божественна Літургія за участю чотирьох єпископів.

Богослужіння очолив ювіляр – владика Степан – у співслужінні з владиками: Дмитром Григораком, єпархом Бучацьким, Яном Собілом, єпископом-помічником Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, та Петром Лозою, єпископом-помічником Сокальсько-Жовківської єпархії, а також великою кількістю священнослужителів із різних куточків екзархату.

Проповідь під час Літургії виголосив владика Дмитро Григорак. Архиєрей звернув особливу увагу на тему зустрічі, з якою пов’язане свято Стрітення. «Зустріч з Богом є визначальною, тому що Бог є світлом, яке показує нам нашу дорогу, той шлях, для якого ми створені – бути щасливими і йти до вічного щастя. Цей шлях – єдиний. Пізнати його, як вчить нас Святе Письмо, – це мудрість мудрого», – наголосив архиєрей.

 Господь приходить задля того, щоб зустріти людину

«Зустрічі бувають різні – і добрі, і злі. Якби наші батьки не зустрілися, то нас не було б на світі. Також пам’ятаємо, що із зустрічі Адама і Єви зі злим духом розпочалася драма людства, яка триває дотепер, але сам Господь прийшов, став людиною, щоб зустріти людину, щоб спинити цю драму, щоб змінити хід історії людства. Зараз для нас дуже важливою є зустріч із Богом.

Щоб відбулася зустріч, потрібно три речі: по-перше, бажання зустрічі, по-друге, відкритість до іншого і по-третє, можливість слухати іншого. Ось тут важливо мати можливість слухати Бога і те, що саме Він нам каже зараз, у цей момент. Різні голоси сіють паніку, але в нас паніки немає, тому що ми впевнені в Богові. А для того щоб розвіювати страх, потрібна молитва. Що єднає нас з Богом? Молитва!»

Немає сили більшої за смиренну молитву

«Молитва особи – це одне, а  коли молиться весь народ – це зовсім інше. Один кардинал казав: «Немає у світі сили могутнішої, ніж смиренна молитва об’єднаного Божого народу. Це те, що ми зараз маємо: наш Синод нас закликає і ми молимося. Треба молитися ще більше – не раз на тиждень, а щодня, навіть щогодини. Є така практика молитви, коли щогодини молиться хтось із парафії».

На завершення владика Дмитро підбадьорив присутніх словами зі Святого Письма: «Сьогодні Бог говорить до нас словами зі Святого Письма, з книги пророка Ісаї: “Я - Господь, твій Бог, Я держу тебе за правицю, Я тобі говорю: Не бійся, Я тобі допомагаю” (Іс. 41, 13)».

По завершенні Божественної Літургії єпископи, священнослужителі, богопосвячені особи та миряни привітали владику Степана із ювілеєм єпископського служіння, а канцлер Донецького екзархату отець Андрій Бухвак зачитав вітальну грамоту від Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ.

З вітальним словом до екзарха звернувся також владика Фотій Давиденко, єпископ Запорізький і Мелітопольський Православної Церкви України.

Детальніше про життєвий шлях та служіння владики Степана, екзарха Донецького УГКЦ, можна дізнатись тут.

Пресслужба Донецького екзархату


ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next