АКТУАЛЬНО

У Бучацькій єпархії провели конференцію на тему «Щаслива християнська сім’я – запорука успішного майбутнього України»

Четвер, 02 грудня 2021, 13:48
30 листопада 2021 року в єпархіальному управління Бучацької єпархії УГКЦ у м. Чортків відбулася конференція на тему «Щаслива християнська сім’я - запорука успішного майбутнього України».

Ця конференція присвячена обговоренню сучасних викликів і спробам вироблення механізму запобігання тим деструктивним явищам, які в наш час руйнують особистість, сім’ю, суспільство та державу.

Потрібно відзначити, що захід провели на виконання постанови 89-ї сесії Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні та на особисте запрошення владики Дмитра Григорака, єпарха Бучацького.

Реальність існування у постмодерному й інформаційному суспільстві ставить перед особистістю християнина нові виклики.

У сучасному українському суспільстві відбуваються різносторонні структурні зміни, які стосуються як функціювання соціальних інститутів та спільнот, так і традиційних важелів впливу на особистість.

Сьогодні йде велика боротьба за християнську культуру в Україні. Заперечуючи ролі християнства і відтинаючись від християнської культури, ми, як християнська країна, ризикуємо втратити нашу ідентичність.

Сьогодні українське суспільство як ніколи потребує нової формації у духовній сфері. Війна на Сході України, а відтак складна ситуація у державі, негативно позначаються на якості життя її громадянина.

Останні події у світі змусили багато релігій загалом і християнство зокрема не стояти осторонь, а бути активним учасником у вирішенні гострих та актуальних питань.

Саме за християнською Україною – християнське майбутнє Європи! Під таким гаслом відбувалася конференція.

До слова були запрошені авторитетні експерти, освітяни та громадські діячі. Упродовж конференції доповідачі виступили та представили актуальні теми.

Зокрема, п. Віра Глиняна (освітянка, катехитка, вчителька християнської етики) звернула увагу присутніх на важливість християнського виховання молоді, що ґрунтується на необхідності відстоювання та закріплення  в освітньому процесі предмета християнської етики.

Зеновій Літинський як молодіжний лідер (член спільноти «Обнова», молодіжний депутат м. Тернопіль) закцентував увагу на необхідності виховання християнських лідерів і роль молодіжних спільнот для Церкви й держави.

Роман Слободян (християнський підприємець, спікер руху Щаслива християнська сім’я) висвітлив тему соціального служіння та соціального підприємництва, щоб кожний українець почувався господарем на своїй землі, а міграційна криза внормувалася, завдяки співпраці синергії: Церкви та кооперативних рухів.

Юристка Ольга Коваль ознайомила присутніх з юридичними процесами, що стосуються загрози негативного впливу на національне законодавство у випадку відкинення християнських цінностей.

Ірина Драгущак, молодіжна лідерка (спільнота «Українська молодь Христові»), висвітлила  проблематику української християнської ідентичності та гендерної ідеології, а член громадської організації «Рух тверезих Галичан» Роман Гарасим розповів про необхідність  відновлення та популяризацію тверезого способу життя українців.

Участь у конференції взяли також духовенство та  голови і представники місцевих об’єднаних територіальних громад.

Модерував конференцію громадський діяч, крайовий ГО «Скаутство Європи в Україні», амбасадор руху «Щаслива християнська сім’я» Назар Єременко, який також був спікером конференції та підсумовував виступ усіх діячів.

Ведучий заходу Назар Єременко наголосив: сьогодні як ніколи громадянське християнське суспільство має бути сміливим і відважним. Називати речі своїми іменами. Гріх – гріхом. Не мовчати на деструктивні процеси й секуляризацію суспільства. Якщо хочемо добра нашим дітям, родинам, державі, то маємо просити в Бога ласки про це й активно діяти. Господь благословить Україну, якщо чинне законодавство відповідатиме Божим Заповідям.

На кінець владика Дмитро подякував усім присутнім за запитання, дискусію, діалог. Учасники провели спільну молитву в усіх озвучених наміреннях.

Повідомила Оля Коваль

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next