АКТУАЛЬНО

"Це початок святкування 225-ї річниці семінарії Святого Духа", - Владика Ігор

Вівторок, 26 серпня 2008, 22:54
Сьогодні, 26 серпня 2008 року, з нагоди 225-ї річниці від заснування Львівської духовної семінарії Святого Духа відбулася зустріч випускників та колишніх працівників семінарії.
Сьогодні, 26 серпня 2008 року, з нагоди 225-ї річниці від заснування Львівської духовної семінарії Святого Духа відбулася зустріч випускників та колишніх працівників семінарії. Святкова зустріч розпочалася у семінарійній церкві подячною Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященніший Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ Львівський, у співслужінні з колишніми ректорами Львівської духовної семінарії – Преосвященним Владикою Юліяном (Вороновським) та Преосвященним Владикою Степаном (Меньком). Також, з владиками співслужило численне духовенство, а серед них: ректор Львівської духовної семінарії о. Святослав Шевчук, почесний ректор Львівської духовної семінарії о. Богдан Прах, ректор Українського католицького університету о. Борис Гудзяк.

Слід зазначити, що з‘їзд випускників Львівської духовної семінарії відбувся вперше після її відновлення. Власне цим з‘їздом розпочато святкування 225-ї річниці семінарії. А саме святкування, яке відбудеться на початку листопада 2008 року, згідно слів о. Святослава Шевчука, планується провести в певних трьох вимірах, які би стосувалися трьох груп людей, а саме:

- випускників Львівської духовної семінарії, - тих, хто закінчив семінарію в навчальному корпусі, що знаходився в смт. Рудно та тих, хто закінчив навчання у новому навчальному корпусі, що по вул. Хуторівка, 35, м. Львів;

- львівської громадськості, свято для якої буде відкрито з причини того, що Львівська духовна семінарія була довгі роки одиноким інтелектуальним і культурним середовищем в Галичині, де плекалася музика, поезія, інші види мистецтва та, безсумнівно, духовне, національне і патріотичне життя;

- та інших семінарій в Україні, - оскільки Львівська духовна семінарія є найстаршою серед всіх інших, планується організувати фестиваль семінарійних хорів та таким чином відсвяткувати цей ювілей на міжсемінарійному рівні.

Після Літургії було відслужено панахиду за перших відновлювачів семінарії: Владику Филимона Курчабу та священнослужителів, які все своє життя на своїх плечах несли підпільну Церкву та готували священиків у підпіллі.

Відтак розпочався святковий фуршет, під час якого відбулася презентація другої частини книги о. Миколая Пристая "Львівська Греко-Католицька духовна семінарія", присвяченої «руднівському» періодові її історії, відкриття фотовиставки історії семінарії та показ фільму про будівництво нових приміщень семінарії, що по вул. Хуторівка, 35 у м. Львові.

Як зазначив отець-ректор Святослав Шевчук, "в цих всіх святкуваннях є одинока ідея, яку ми переслідуємо – це тяглість семінарії. Тобто, наша сьогоднішня семінарія не є якоюсь новоствореною структурою, а тою самою, яка зіграла важливу роль у формуванні галицького українства, яка пізніше була насильно закрита, і відтак знову відродилася. В нас є живі ланки, які єднають теперішню семінарію з тими спільнотами, які існували у передвоєнний час, а саме о. Микола Пристай. Тому, також, ми хотіли щоби в цьому контексті презентація його книжки та його особа прозвучали як свідоцтво єдності та тяглості, яку семінарія сьогодні продовжує".

"Це важливо, щоб пам’ятати про свою духовну «матір», яка відчинила багатьом вам ще іншу дорогу в житті та допомагає реалізувати Божий дар покликання у стані священства. Господь з своєї ласки підготовляє для священика один з найбільших дарів, котрий пропонує прийняти, а ми свідомі, що з цим даром потрібно працювати, приносити добрі плоди й, після закінчення мандрівки на землі, відповідати за його використання", - наголосив Владика Ігор у своєму слові до присутніх. Як зазначив архиєрей, завданням Христового священика є здобувати освячення власної душі й допомагати іншим в освяченні. Тому, потрібно звернути увагу на справедливість, милосердя й віру, бо це найважливіше для осягнення вічної нагороди в небі.

Тарас Гавришко
Прес-служба Львівської архиєпархії

Довідка:

Львівська духовна семінарія була заснована в листопаді 1783 року. За роки відновлення Львівська духовна семінарія мала 17 випусків. За ці роки семінарія випустила 673 студенти, з яких, станом на червень 2008 року, 539 стали священиками. На сьогоднішній день у семінарії навчається 240 студентів, включаючи підготовчий курс.

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next