АКТУАЛЬНО

«Стратегія Церкви не є чимось новим. Це виконання того, що має бути виконаним, але так як належить», – о. Богдан Манишин

Четвер, 27 березня 2014, 13:49
У Стрию проходить Єпархіальний собор Стрийської єпархії на тему «Парафія – місце живої зустрічі з Христом». Першим доповідачем був о. Богдан Манишин, протосинкел єпархії, який представив доповідь на тему «Сучасні напрями розвитку парафії».

Насамперед, священик зазначив, що Єпархіальний собор має три основні завдання, а саме:

- Підкреслити роль парафії в здійсненні місії Церкви та пояснити вірним, якою ця місія має бути.

- Переосмислити, як оживити парафіяльне життя, щоб завдання Церкви могло продовжуватися, базуючись на Пастирському листі Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом».

- Допомогти єпархіальному єпископові, даючи практичні поради для провадження перманентного формування наших парафій як «місць зустрічі з Христом».

Протосинкел підкреслив, що ця програма духовної обнови є наслідком напрацювання кількох Синодів Єпископів УГКЦ протягом десяти останніх років, які тільки підтвердили, що «під керівництвом місцевого єпископа і в тісному сопричасті з ним парафія відіграє основну роль в Церкві, є підставовою одиницею церковного життя. Адже саме в парафії віруючі найчастіше зустрічаються з Христом через християнське навчання, спільну молитву і служіння ближньому».

Аналізуючи Пастирський лист Блаженнішого Святослава, о. Богдан нагадав про пріоритети та складові «живої парафії», на які робить особливий наголос Отець і Глава УГКЦ: Боже Слово і катехизація (основа особистого, родинного, парафіяльного та суспільного життя), Святі Таїнства (літургійне життя парафії), дияконія (харитативна діяльність – спосіб служіння Христові). На цих складових зосередяться доповіді сьогоднішнього Собору. Наступні пункти, які є більш адміністративними та доповнюють перші: провід, плекання та служіння єдності, місійний дух, за словами протосинкела, стануть темою вже наступного Собору.

Доповідач представив також схематичну модель парафії, у якій показано, як Слово Бога, наука Церкви, потрапляє до найменшого організму, котрим є родина. «Священик, помічник єпископа і урядник на парафії, дає можливість Божому Слову матеріалізуватися. Парафія духовно опікується лічницею, школою, різного роду адміністративними утвореннями. У ній розвиваються малі групи, такі як хор, Товариство анонімних алкоголіків, «Матері в молитві» і т. д., а через малі групи оживляється родинне життя», – зазначив о. Богдан. За його словами, родина є найменшою клітиною містичного Христового тіла, і священик повинен дбати про здоровий духовний стан цих клітин.

«Стратегія Церкви – це не є щось нове, – зазначив священик. – Це виконання того, що має бути виконаним, але так як належить». У підсумку протосинкел зазначив, що цей Собор має на меті не дати готові рецепти для роботи, а ознайомити з її засобами. Отець Богдан закликав кожного діяти з огляду на те, що немає такої парафії, яка б не могла стати кращою.

Прес-служба Стрийської єпархії

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next