АКТУАЛЬНО

«Сьогодні в Євангелії для нас звучить дуже потужний голос надії: Господь за нами шукає», – Блаженніший Святослав у неділю Закхея

Неділя, 06 лютого 2022, 14:21
Щоб пережити важкі часи і випросити в Господа Бога милосердя і миру для України, ми повинні каятися у своїх гріхах. Як народ, ми маємо за що каятися. За часи вільної, незалежної України ми часто не вміли правильно використовувати свободу, зокрема духовну, релігійну. Можливість бути з Богом видавалася чимось буденним, нецінним. Можливо, ми не вповні відчували важливість зустрічі очима з Богом. Часом ми недооцінювали того, що мали. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у неділю Закхея.

На початку проповіді Предстоятель зазначив, що сьогоднішнє Євангелія представляє нам образ Бога, нашого Спасителя, як того, хто шукає загублену людину, яка потребувала, щоб хтось її віднайшов. Йде мова про історію митника Закхея з Єрихону – багача, який хоч і мав гроші, владу і високе становище в суспільстві, проте був відкинутий народом як публічний грішник. Ще й до того був малим на зріст. Цей чоловік, дізнавшись, що до Єрихону прийде Ісус, з цікавості виліз на шовковицю, щоб Його побачити.

Проповідник переповів історію зустрічі Христа і Закхея, яка дозволила Богові віднайти і спасти грішника.

Можливо, припускає архиєрей, Ісус для того і прийшов до Єрихону, щоб віднайти загубленого, маленького, цікавого Закхея, який вважає, що йому немає шансу спастися. На його переконання, у момент загублення людям дуже важливо відчути, що вони не відкинуті та не забуті Богом. Навіть коли ми вже лежимо на дні свого гріховного життя, є хтось, хто за нами дивиться, шукає нас поглядом. Як важливо усвідомити, що Бог за нами шукає!

«Що означає знайти і спасти?» – запитує Глава Церкви. І відповідає: «Події, які відбуваються в хаті Закхея, відповідають на це запитання. Насамперед знайти – це показати людині її гідність і те, що душа набагато цінніша за гроші».

«Коли мене Бог віднаходить – помагає мені віднайти мою справжню гідність. Допомагає віднайти образ Божий, який Він мені залишив, який схований у глибині моєї душі, і навіть мої грішні вчинки не можуть його вповні знищити. Той образ завжди пробуджуватиме в мені або цікавість, або бажання пошуку за Богом», – переконаний Отець і Глава УГКЦ.

Христос віднаходить в Закхеєві його синівство. Він першим виходить назустріч людині. Проте, на переконання проповідника, важливо також, щоб і ми шукали Бога, щоб теж скеровували свій погляд до Нього і дозволили Йому відновити нашу гідність.

«Ось ця дорога віднайдення повноти, дорога до повноти гідності Божих дітей у сьогоднішньому Євангелії є дорогою покаяння. Саме покаяння – це  дорога до зустрічі з Богом. Покаяння – це дорога до повноти гідності Божої дитини, якою кожен із нас уже є, але ще в повноті покликаний стати», – наголосив проповідник.

Відтак Отець і Глава УГКЦ зазначив, що ми сьогодні переживаємо дуже тривожні часи. «Нам видається, що ми загублені, що немає певного майбутнього. Не знаємо, як переживемо наступних кілька років чи навіть місяців. Але в сьогоднішньому Євангелії для нас звучить дуже потужний голос надії. Господь до нас каже: Я сьогодні хочу бути у твоєму домі», – підкреслив він.

«Сьогоднішнє Євангеліє для нас є словом надії про те, що Господь Бог за нами шукає. Він до нас приходить, щоб нас підтримати, щоб нам показати, що доки ми з Ним, доки людина знає свою гідність, яку Бог їй відкриває, і готова її обстоювати, цінує свою гідність більше за гроші, посади чи інші обставини, – доти ми непереможні. Така гідна людина має потужну силу, щоб цю гідність захистити», – запевняє Глава Церкви.

«Просімо Господа Бога, щоб Він зглянувся на кожного з нас зокрема і на наш народ, щоб Він був із нами у ці непрості часи і допоміг нам побачити ту гідність, до якої нас кличе, щоб допоміг нам злізти із шовковиці наших ілюзій. А ми дозвольмо Богові нас віднайти і в покаянні наблизьмося до Нього», – додав духовний лідер українців.

Департамент інформації УГКЦ,
фото з архіву

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next