АКТУАЛЬНО

«Сьогодні світ вірить не гарним ідеям, словам, а лише прикладу та особистому досвіду», – Глава УГКЦ у Томину неділю

Понеділок, 10 травня 2021, 07:00
Нехай дорога у вірі буде закликом, викликом, запрошенням для кожного, хто хоче бути свідком віри у воскреслого Христа в третьому тисячолітті. Бо сьогодні світ не вірить гарним ідеям, словам. Ми віримо лише тому, що пережили в особистому духовному житті. Про це у своїй проповіді говорив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у Томину неділю в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Ми знаємо зі Святого Євангелія, каже Глава Церкви, що Христос після Воскресіння ще сорок днів  перебував разом зі своїми учнями. Сорок днів Він їм являвся у своєму воскреслому тілі. Він був з ними, утверджував їх у вірі. Тих сорок днів після Пасхи є для християн не менш важливими, ніж сорок днів Великого посту, під час яких ми готуємося до зустрічі воскреслого Христа. Бо в той пасхальний час, у який центральною подією життя християн була зустріч із Воскреслим, Господь наче дав глибоку відповідь на нове важливе питання: хто такий християнин?

Апостол Павло каже: якщо Христос не воскрес – марна ваша віра. «Але ця віра у Воскресіння, яке надає нового змісту всьому навчанню Христа, всьому життю людини у цьому дочасному світі, має особливу дорогу. Побачити воскреслого Христа, який приходить до своїх учнів, – це була наступна дорога, щоб по-новому бути Його учнем», – запевняє проповідник.

Апостол Іван, який описує пасхальну зустріч апостола зі своїм Учителем, потім до інших людей, яким сповіщатиме вістку про Воскресіння Христове, напише так: «Те, що наші вуха чули, те, що наші очі бачили, те, чого торкалися наші руки, те ми і вам сповіщаємо, щоб ваша радість була повна».

«Ми, люди, – каже Предстоятель, – живучи в цьому світі, маємо можливість щось пізнати, зрозуміти, осмислити лише тоді, коли це переживемо, як кажуть, відчуємо на своїй шкірі. Так, ми можемо чути досвід інших, але поки самі не досвідчимо, поти вповні цього не зрозуміємо і не усвідомимо. Тому Христос хоче, щоб сьогодні кожен християнин мав можливість бути причасником апостольського досвіду зустрічі з воскреслим Христом».

Опубліковано Українська Греко-Католицька Церква Неділя, 9 травня 2021 р.

 

Де можна сьогодні зустріти воскреслого Христа? Де можна пережити зустріч із Ним? Відповідь дає нам сам апостол Іван: у Його Тілі, яким є Церква. Тих сім Святих Таїнств Христової Церкви є моментом, коли сам Господь приходить до мене через закриті двері мого світу, світогляду.

«Привілейованою нагодою торкнутися тіла нашого Спасителя є Пресвяте Таїнство Євхаристії. Бо ми причащаємося живого, воскреслого, прославленого Тіла і Крові нашого Господа Бога у вигляді хліба і вина. Саме Євхаристія, ламання хліба впродовж сорока днів після Воскресіння Христового були упривілейованим моментом, коли учень міг зустріти свого воскреслого Спасителя», – відзначив Блаженніший Святослав.

«Нехай Господь допоможе кожному з нас, – побажав духовний лідер, – подолати своє власне невірство. Нехай дорога у вірі буде закликом, викликом, запрошенням для кожного, хто хоче бути свідком віри у воскреслого Христа в третьому тисячолітті.  Бо сьогодні світ не вірить гарним ідеям, словам. Ми віримо лише тому, що пережили в особистому духовному житті. І тільки тоді можемо сказати собі та світові, як це сьогодні промовляє апостол Тома: ми бачили Воскреслого, присутнього між нами, Він – Господь і Бог наш».

Департамент інформації УГКЦ,
фото: Олександр Савранський

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next