АКТУАЛЬНО

Пішов із життя відомий український дисидент, голова Комітету виведення з підпілля та легалізації УГКЦ Іван Гель

Середа, 16 березня 2011, 17:09
У ніч на 16 березня на 74-му році життя помер відомий правозахисник, один із засновників Української гельсінської спілки Іван Гель, повідомляє ZAXID.NET.
У ніч на 16 березня на 74-му році життя помер відомий правозахисник, один із засновників Української гельсінської спілки Іван Гель, повідомляє ZAXID.NET. Від сьогоднішнього вечора і до п’ятниці у соборі Святого Юра, що у Львові, можна буде попрощатися з померлим. Поховають Івана Геля у п’ятницю на Личаківському кладовищі у Львові. Український правозахисник, дисидент, політик, публіцист Іван Гель народився 17 липня 1937 у с. Кліцко Городоцького району Львівської області. За спеціальністю – історик. Закінчив Львівський університет заочно. У радянські часи був не один раз засуджений за звинуваченням у так званій антирадянській агітації і пропаганді. В ув’язненні провів 16 років, на засланні – п’ять. 17 січня 1987 року Іван Гель повернувся в Україну. З 1988 вів активну громадську діяльність (очолював Комітет захисту УГКЦ, редагував журнал "Християнський голос", брав активну участь у створенні «Меморіалу» і Народного Руху України). 

1990-1994 роках був першим заступником голови Львівської обласної ради народних депутатів. Очолював обласну Комісію відновлення прав реабілітованих. 2009 року Президент України Віктор Ющенко нагородив Івана Геля орденом Свободи «за вагомий особистий внесок у відродження Української Греко-Католицької Церкви та з нагоди 20-ї річниці виходу її з підпілля».

Джерело: РІСУ

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next