АКТУАЛЬНО

Префект Конгрегації Східних Церков вручив Папі Франциску заклик, присвячений Україні

П'ятниця, 18 лютого 2022, 14:20
Учасники пленарної асамблеї Конгрегації Східних Церков закликають лідерів, у руках яких перебувають долі народів, пам’ятати про відповідальність перед Богом і людьми, адже з миром ми нічого не втратимо, натомість з війною втрачається все.

У п’ятницю, 18 лютого 2022 року, Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників пленарної асамблеї Конгрегації Східних Церков. Найбільшою з-поміж Східних Католицьких Церков є Українська Греко-Католицька Церква, а цими днями увага світу з тривогою прикута до подій, що відбуваються в Україні та навколо її кордонів. З огляду на це кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, промовляючи до Святішого Отця на початку зустрічі, зазначив, що між учасниками асамблеї очолюваного ним відомства зродилося «бажання вкласти в руки» Святішого Отця «спільний заклик, який приєднується до тих», з якими Папа протягом цих тижнів «неодноразово звертався через загострення ситуації в Україні та на її кордонах».

Префект Конгрегації Східних Церков нагадав, що ця дикастерія була заснована 1 травня 1917 за рішенням папи Венедикта XV, який через три місяці, 1 серпня, звернувся до провідників народів із закликом до миру, який і ліг в основу цього звернення від асамблеї Конгрегації Східних Церков.

Заклик про мир для України:

З думкою і серцем, зверненим до наших братів і сестер в Україні, починаючи від Верховного Архиєпископа Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава, який вирішив цими днями залишатися поруч зі своїм народом, обіймаючи всіх синів і дочок цієї країни, греко-католиків і католиків латинського обряду, православних і членів інших конфесій і релігій, ми, учасники пленарної асамблеї Конгрегації для Східних Церков, черпаємо натхнення зі слів, які, починаючи від Венедикта XV і до Вас, неодноразово виголошували Римські Архиєреї:

«Чи цивілізований світ повинен звестися до поля смерті? Чи Європа, така славна та квітуча, бігтиме, майже опанована загальним безумством, до прірви, назустріч справжньому та властивому самогубству?».

У такій ситуації, перед лицем загроз і конфліктів в Україні, що вже зазнає випробувань, спонукувані сумлінням і прислухаючись до волання людства: «Нехай ніколи не буде війни!» - ми «знову підносимо голос миру та поновлюємо палкий заклик до тих, які тримають у своїх руках долі народів: задумайтеся про свою величезну відповідальність перед Богом і перед людьми, від ваших рішень залежать спокій і радість незліченних сімей, життя тисяч молодих людей, саме ж щастя народів, дбати про яке є вашим абсолютним обов’язком.

Нехай же Господь, який є Царем справедливості та миру, надихне вас до мудрих рішень на користь людства, погляд якого звернений на вас. Пам’ятайте, що «з миром нічого не втрачається, все втрачається з війною!». Щоб тепер і в майбутньому вас могли називати блаженними, бо ви будували мир і перетворили списи та зброю сьогодення в плуги та засоби процвітання й добробуту для народів».

Департамент інформації УГКЦ
за матеріалами VaticanNews

ОСТАННІ НОВИНИ
ПУБЛІКАЦІЇ

«В Україні відбувається злочин проти людства», – Глава УГКЦ в ексклюзивному інтерв’ю для італійського видання «Il Foglio»27 липня

«Хтось каже, що в Україні має місце конфлікт, західні ЗМІ говорять про російсько-український конфлікт. Ні, в Україні немає жодного...

МЕДІА
Prev Next